L’univers oníric de Josep Maria Moreu

El creador català Josep Maria Moreu presenta a Formentera la seva tercera exposició individual titulada Oniria, una mostra que combina per primera vegada i de forma conjunta la fotografia i la ceràmica

1428
Josep Maria Moreu amb la cianotípia
Publicidad

El fotògraf i ceramista català Josep Maria Moreu presenta durant aquests dies a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Sant Francesc la seva tercera exposició individual titulada Oniria. La mostra aplega per primera vegada un conjunt de ceràmiques i de fotografies en blanc i negre que recreen el món dels somnis.

Josep Maria Moreu a la mostra Oniria de Sant Francesc

Mitjançant les fotografies l’autor recrea espais surrealistes que només tenen cabuda en la imaginació de l’autor, uns espais que es reforcen amb les mateixes escultures que han servit de motiu per fer les fotografies. «Són fotografies nocturnes de les meves ceràmiques, unes ceràmiques que ja estan fetes amb una certa intensió, pensant en la fotografia posterior que és el que més m’interessa. Després poso aquestes ceràmiques a algun lloc de l’illa o a la muntanya, m’imagín una escena i la intent recrear tot i que en aquest procés hi ha també molta improvisació», afirma Josep Maria Moreu.

Pel que fa a la part fotogràfica, Josep Maria Moreu ha decidit prescindir en aquesta mostra del color i les fotografies que es poden contemplar a l’exposició són totes en blanc i negre. Les instantànies, tot i que han estat fetes en càmera digital, copien l’estil del revelatge analògic amb una riquesa de grisos molt gran. «A mi m’agrada el blanc i negre perquè el color a vegades és tan important a les fotos que no deixa veure la composició, la fotografia en blanc i negre és pura composició, moltes vegades una foto en color pot resultar bonica pel color però en el cas de blanc i negre implica una altra manera de pensar. Són fotos digitals però fetes amb la ment analògica», afirma l’autor.

Publicidad
Exposició Josep Maria Moreu

Un univers inventat de gran bellesa

El resultat del procés creatiu de Josep Maria Moreu es plasma en general en unes peces ceràmiques amb formes diverses que van més enllà de la figuració estricta i que, de forma intencionada, fugen de la realitat tangible i quotidiana i amb unes fotografies que destaquen per la gran bellesa compositiva. «L’exposició es titula Oniria i és perquè són coses que no existeixen, surrealistes, a mi el surrealisme m’agrada i consider que aquestes fotos estan dins el surrealisme perquè no són la realitat sinó que és la realitat modificada i d’aquesta manera gener un nou paisatge, una nova escena que abans no existia», comenta Moreu.

La cianotípia

Una de les obres que els espectadors poden contemplar en aquesta exposició és una cianotípia de grans dimensions que està feta a partir d’una de les escultures de Josep Maria Moreu i que l’autor ha incorporat també a la mostra. Tal com explica Moreu la cianotípia és un procés molt antic que es fa amb productes químics i que es revela amb la llum del sol. «El negatiu ha sigut en aquest cas la ceràmica que volia posar a sobre. La ceràmica ha fet d’ombra i les fulles són rames d’un arbre que han fet com de negatiu i l’atzar ha fet la resta».

Algunes de les escultures de Josep Maria Moreu

Josep Maria Moreu ha viscut a Formentera durant 15 anys i en aquesta illa ha desenvolupat sobretot la seva carrera com a ceramista, un art que cada vegada li agrada més tot i que afirma que es considera més fotògraf que ceramista. Aquesta exposició que es podrà visitar fins al pròxim 14 de setembre serveix per unir en una sola mostra les dues grans passions d’aquest creador. «No em consider ceramista però m’encanta la ceràmica perquè et permet recrear qualsevol objecte que t’imagines, és com la plastilina, et permet modelar un objecte. Mitjançant les fotos el que intent després és recrear paisatges una mica surrealistes, una mica onírics, ja que són fotos que semblen somnis», conclou Josep Maria Moreu.

Publicidad