La difícil revitalització del sector agrari

L'escassetat de pluges ha reduït a la meitat la producció de cereals que ha recollit enguany la Cooperativa del Camp. Els problemes amb la xarxa de reg amb aigües depurades també està afectant els agricultors locals

556
El gerent de la Cooperativa del Camp Carlos Marí mostra els resultats de la collita
Publicidad

La Cooperativa del Camp de Formentera ha finalitzat aquest mes de juliol les tasques de recol·lecció del cereal amb unes xifres finals que no han estat les esperades. En concret, segons ha afirmat el gerent de la Cooperativa del Camp de Formentera, Carlos Marí, enguany s’han recol·lectat gairebé 40 tones de gra entre blat, ordi i civada, unes xifres finals que no han estat les esperades i que s’han situat un 50% per davall de les previsions inicials.

44 hectàrees de cereals

La Cooperativa del Camp va sembrar a finals de l’any passat unes 44 hectàrees de cereals i les previsions eren poder arribar a una producció d’unes 80 tones de gra però la situació de sequera que pateix l’illa en els darrers anys i que s’accentuat sobretot aquest darrer any ha fet minvar molt la producció. D’aquesta manera la Cooperativa ha recollit 6 tones de blat xeixa, 3 tones i mitja de blat comú, 10 tones de civada i unes 20 tones d’ordi. «El resultat es deu bàsicament a aquest hivern d’extrema sequera que hem passat, ja que han fet 60 litres amb el que portem d’any i això ja són pluges gairebé d’un clima semidesert i per això és molt difícil treballar amb aquestes condicions», ha afirmat Carlos Marí.

Publicidad

Fracassen els cultius de Can Marroig

Enguany la Cooperativa del Camp va sembrar per primera vegada una de les parcel·les de Can Marroig, una experiència que segons ha explicat el gerent de la Cooperativa ha estat un fracàs absolut. «Vàrem fer una prova però a can Marroig les condicions encara són més complicades perquè les finques estan dins Parc Natural, no disposàvem d’aigua i també hi ha una colònia important de conills que es varen menjar tot el que es va sembrar», va explicar el gerent de la cooperativa del Camp.

La importància de les llavors autòctones

La Cooperativa del Camp ha apostat des dels seus inicis per les llavors locals, en concret el blat xeixa i l’ordi i la civada pagesa, unes llavors que ja estan adaptades al clima de l’illa. «Encara hem tingut sort perquè treballam amb llavor autòctona, llavor de Formentera que no és tan productiva com la llavor forastera però que està molt aclimatada i amb aquestes condicions de sequera sempre et garanteix un mínim de collita», ha afirmat Carlos Marí.

Les expectatives de la Cooperativa del Camp a començament de temporada eren les de poder arribar a ser autosuficient i no portar cereal de fora com s’havia fet als darrers anys, unes expectatives que a causa de la baixa producció d’aquest any tampoc s’han complert. «Amb aquesta collida una part la destinarem al consum local i l’altra la deixarem per llavor per poder sembrar la propera campanya. Del blat xeixa estam bastant satisfets, la producció no cobrirà totes les necessitats, ja que tenim una demanda important del forn de pa de Formentera, però la producció ha set bona».

La Cooperativa del Camp es va inscriure com a productor ecològic al Consell Balear de la Producció Ecològica, un organisme que ja ha certificat la producció de Formentera i per tant tot el producte que ha recol·lectat enguany aquesta cooperativa ja és 100% ecològic.

El problema de l’aigua

Els agricultors de Formentera s’han vist afectats no només per l’escassetat de pluges que ha minvat el rendiment dels cultius sinó també pels problemes que s’estan donant a la xarxa de reg amb aigües depurades, una iniciativa que va néixer amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la sequera però que de moment no s’ha consolidat com la sol·lució definitiva. La poca qualitat d’aquesta aigua de reg ha obligat als productors de l’illa a deixar de regar per evitar la salinització dels terrenys.

Un dels afectats pel mal funcionament de la xarxa de reg ha estat també la Cooperativa del Camp que enguany havia engegat un projecte de sembra de plantes aromàtiques. «Era un projecte que hi teníem molta d’il·lusió, a l’inici sembla que funcionava i es treia una aigua de qualitat però a mesura que hem entrat a l’estiu hem vist que la central de depuració no funciona com toca, ha enviat aigües sense depurar a l’estació de la basa de reg i això satura la instal·lació i no fa la feina que hauria de fer. Ara ens trobam amb una aigua que no és apta pel reg i això ens ha perjudicat en projectes de socis i en projectes nostres perquè estàvem regant una hectàrea de plantes aromàtiques, frígola i herba Lluisa, i això és un problema afegit», ha explicat Carlos Marí.

La Cooperativa del Camp espera de la campanya de l’any que ve es millori els resultats d’enguany

La cooperativa ha doblat el servei que presta als socis

Durant aquesta campanya la Cooperativa del Camp ha donat servei a una cinquantena de socis, gairebé la meitat més dels socis que van requerir els serveis d’aquesta cooperativa l’any passat en diferents tasques com la recol·lecció de cereals i de la paia.

Tot i que els resultats d’enguany no han estat els desitjats des de la Cooperativa del Camp esperen que la propera campanya sigui millor. «Tenim finques noves a la Mola que és on més bons resultats hem tingut i esperem que l’any que ve la collita sigui millor», ha conclòs el responsable de la Cooperativa del Camp.

Publicidad