Spioks torna a pujar als escenaris. Entrevista amb Spioks

Després de 25 anys, la mítica formació musical illenca, Spioks, tornarà a pujar als escenaris amb un concert que es farà a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, el pròxim 25 de juliol, dia de Sant Jaume. Formentera Avui ha acompanyat a la formació a uns dels assajos per conèixer quines seran les novetats del concert i les intencions del grup que enguany torna al panorama musical. Ens ho expliquen dos dels seus components més actius: Toni Roig i Maria José Cardona

2992
El grup Spioks durant els assajos
Publicidad
Compartir

– Qui sou ara mateix els integrants d’aquesta formació?
Toni Roig: ara mateix els integrants som Emi Miguel, a la bateria, Javi Serra al baix, Maria José Cardona a una de les guitarres, Toni Tur (Xica) a l’altra guitarra solista, i jo (Toni Roig) que som el cantant.

Spioks està composat per Toni Tur, Javi Serra, Maria José Cardona, Toni Roig i Emi de Miguel

– I com es va crear aquest grup?
Toni Roig : el grup es va crear l’any 1991 a l’Institut de Formentera.
Maria José Cardona: va ser gràcies a un mestre de matemàtiques que teníem que ens va engrescar a tots.

Toni Roig es la veu cantant del grup

– Sou un grup de música en català que fa versions i que va triomfar a Formentera. Va ser una aposta forta en aquell moment. Com ho valoreu?
Maria José Cardona: va ser molt difícil perquè fa 25 anys no era tan fàcil com avui en dia aconseguir una guitarra o un amplificador i tot el que feia falta per assajar però sabíem que amb il·lusió i voluntat es podien aconseguir moltes coses.
Toni Roig: la veritat és que no sabíem que era molt complicat, i per això ho vàrem fer, som molt àsens (rialles)

Publicidad

– Després de 25 anys, torna Spioks… Per què torna ara?
Maria José Cardona: I per què no? No es nota que han passat 25 anys, veritat? (rialles)
Toni Roig: Nosaltres teníem ganes de celebrar el vint-i-cinquè aniversari del primer concert que es va complir el passat mes de febrer i, de fet, ja feia molts mesos que estàvem parlant per veure si ens podíem ajuntar, però no aconseguíem ajuntar-nos realment i el dia de l’aniversari real, que era el 15 de febrer, ens vàrem posar en contacte i vàrem quedar per tocar. Vàrem quedar en aquesta sala per tocar i ens vàrem fer una foto amb un pastís i unes candeles posant 25 anys i la vàrem penjar a les xarxes socials. Uns dies després una persona ens va demanar si podríem tocar per Sant Jaume. En aquell moment no vàrem dir ni que sí ni que no però que creiem que no. Al final, ens hi vam posar i ara ja no ens podem fer enrere, ja que sortim al cartell.

Maria José Cardona i Javi Serra durant els assajos

– Cap a l’any 2000, Spioks deixa de tocar. Per què decidiu baixar dels escenaris?
Maria José Cardona: Perquè cadascú tenia coses diferents a fer. Ens vam separar perquè uns van anar a estudiar fora, en Toni es va quedar a viure a Barcelona, cadascú va prendre camins diferents i era molt difícil seguir mantenint el grup.

– Què pot oferir ara Spioks al panorama musical actual?
Toni Roig: crec que diversió, no sé si pel públic però per a nosaltres segur que sí.
Maria José Cardona: Jo no sé si pot oferir alguna cosa o no però et puc assegurar que nosaltres ens ho passam molt bé.

Toni Tur és un altre dels components del grup

– El vostre públic fidel encara conserva algun casset d’Spioks. Us han demanat que torneu en alguna ocasió?
Maria José Cardona: home, la veritat és que a la gent en general li fa molta d’il·lusió. I per les xarxes socials hem rebut moltes mostres de suport.
Toni Roig: No hi havia una petició popular demanant la nostra tornada, però una vegada que hem tornat algunes persones m’aturen pel carrer pressionant pel concert.
Maria José Cardona: a la gent li fa il·lusió perquè significa tornar a recordar la seva època de 15 o 16 anys, quan festejaven, i a nosaltres també.

– Hi ha cançons memorables com Sol, Sang de la seva sang o Jonny Walker. Com era el procés de creació?
Toni Roig: cada cançó tenia el seu procés d’elaboració. Al principi, com que estàvem tots a Formentera, quedàvem i ens anàvem passant les lletres, i un posava la lletra i l’altre hi posava música. Llavors quan ens vam separar, quan uns estàvem a Barcelona, altres a Palma o a Formentera, i no hi havia whatsapp, era més difícil i ens escrivíem cartes (rialles).

– Amb motiu de les Festes de Sant Jaume, el pròxim 25 de juliol, oferireu un concert a Sant Francesc. Com serà aquest concert?
Maria José Cardona: serà un concert molt polit. Serà polit tornar a veure a la gent de sempre allà baix, però que la gent no esperi un mega concert, perquè farem el que podrem, però que la gent esperi sobretot passar-s’ho bé.
Toni Roig: serà polit i molt emotiu perquè tornarem a estar en contacte amb la gent tot i que no sé a partir de quina cançó deixarem de tremolar (rialles).

Toni Roig durant un dels assajos

– Hi ha alguna cançó en especial que tengueu ganes de tocar?
Toni Roig: totes, tenc ganes de tocar totes les cançons i ganes de pujar a l’escenari.

Emi de Miguel és el bateria del grup

-Alguns de vosaltres no heu deixat la música del tot, altres sí. En general us fa il·lusió tornar a tocar?
Toni Roig: si, jo som un dels que no vaig seguir amb la música i a mi em fa molta il·lusió.
Maria José Cardona: a mi també me’n fa molta encara que hagi seguit pujant damunt els escenaris. Tornar a estar amb el grup és com tornar al principi perquè per a mi serà el meu grup de sempre, els meus amics de sempre.
Toni Roig: d’aquest concert, el millor han set els dos mesos intensos que ens ha portat preparar-lo. En general ens ho estam passant molt bé. Començam a assajar cap a les nou de la nit i de vegades fins a les dotze de la nit estam aquí i ho fem perquè ens agrada molt.

– Des del punt de vista musical hi haurà novetats?
Toni Roig: hi ha novetats perquè les cançons les hem treballat molt, tenen nova sonoritat, seran les mateixes cançons de sempre però amb sons diferents, hi haurà alguna sorpresa perquè, ja que celebrem els 25 anys, hi ha d’haver sorpreses.

Un assaig del grup

– I ens en pots avançar cap?
Toni Roig: No, no podem avançar-les perquè, si ho féssim, ja no serien sorpreses. Ho deixarem per al dia de Sant Jaume (rialles).

-Serà una pujada puntual als escenaris o voleu seguir?
Toni Roig: No ho sabem. Les sensacions ara són bones, però a més de les sensacions hem de tenir el temps disponible per dedicar-hi i per fer-ho bé.

Publicidad