Capturades 664 serps en la campanya de 2017 a Formentera

La campanya que porta a terme el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) a Formentera ha permès capturar 664 serps, tot i que encara no ha finalitzat l'acció. El 100% de les captures s'ha produït a la part sud de La Mola, on es preveu que hi ha la concentració més gran d'ofidis a l'illa

4369
Serpiente blanca capturada en Formentera / foto de archivo
Publicidad
Compartir

Des de fa uns anys s’ha detectat a Formentera la presència d’una espècie invasora que ha arribat a la nostra illa: la serp blanca (Rhinechis Scalaris). Es tracta d’un ofidi que no és verinós, amb el cos robust i la cua relativament curta.

Té el cap petit i poc prominent, i el morro agut. En edat adulta pot arribar a amidar més d’un metre i mig de longitud, ​sent les femelles una mica més grans que els mascles.

Publicidad

El maig de 2016 el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) va començar a Formentera (com ja es feia a les altres illes de l’arxipèlag balear) una campanya per capturar serps on se’n varen arribar a agafar més de 300 exemplars. En la campanya que s’està portant a terme durant aquest any 2017, i que encara no ha finalitzat, ja s’han capturat 664 ofidis.

El 100% de les captures s’han produït a la part sud de La Mola, encara que hi ha hagut albiraments en altres indrets de l’illa, però han set fets puntuals.

La campanya es porta a terme mitjançant 230 trampes per captures repartides en diferents punts de La Mola i que han dissenyat els agents del COFIB. També se n’han instal·lat algunes «gàbies sentinel·la» en altres indrets per tenir d’indicadors del seu comportament. Es tracta d’una caixa de fusta que té dos compartiments, en una banda hi ha un ratolí que atreu la serp, i a l’altra banda hi ha una petita entrada per on s’introdueix l’ofidi, que no pot tornar a sortir i tampoc pot menjar-se el petit rosegador.

Hi ha una agent del COFIB, Edgar Vilamajó, que treballa diàriament a Formentera. És qui s’encarrega d’efectuar les captures i portar el control dels exemplars apressats. Una vegada una serp ha caigut a la trampa és sacrificada i enviada a Mallorca per examinar-la en laboratoris que permeten extreure dades per conèixer millor el seu comportament colonitzador a les illes. Víctor Colomar, Veterinari del COFIB ha explicat a formenteraavui.com: «No podem deixar-les anar. No sabem quin és el seu lloc d’origen concret, si és Sevilla, Albacete o València, i per tant, es poden convertir en un seriós problema allà on vagin. S’ha de pensar que aquestes serps han tingut contacte amb animals que no són de la península i no sabem quin tipus de paràsits o malalties poden arribar a desenvolupar. Podria ser un risc sanitari per la fauna d’origen».

El seu desembarcament a l’illa s’ha produït per la gran quantitat de mercaderies que arriben dels camps de la península des de fa anys. Segons Víctor Colomar: «s’ha demostrat que la principal via d’entrada de serps són les oliveres ornamentals que vénen del centre d’Espanya on les serps s’amaguen en forats de les seves soques». Una «situació preocupant» pel COFIB, ja que no es realitzen controls específics d’entrada d’ofidis en els arbres que arriben de la península i són molt difícils de detectar. «Mentre no canviï la legislació pel que fa a control d’entrada de serps a les illes la nostra feina es dificulta molt» ha manifestat Colomar.

La presència d’aquesta espècie presenta una clara amenaça per l’ecosistema illenc, ja que aquestes serps provenen d’hàbitats on hi ha molts més competidors, i per tant, poden mostrar un comportament més agressiu davant la fauna del nostre medi.

«La principal preocupació que tenim és la pèrdua de la nostra biodiversitat autòctona i la substitució per espècies foranies, com és el cas de la serp blanca que troba a Formentera un entorn idoni per a la seva proliferació», alerta el veterinari del COFIB. Colomar assegura que les serps són un perill potencial però encara no han arribat a colonitzar l’illa i «no han arribat a fer el mal que poden arribar a fer».

L’aliment preferit de les serps són petits mamífers de sang calenta com lirons, ratolins, ous d’ocells o rèptils. Però la gran població de sargantanes que hi ha a Formentera s’ha convertit en el seu principal menjar.

En cas que un ciutadà vegi una serp, el protocol a seguir és posar-se en contacte amb el 112 per informar de la situació. En cap cas una persona pot quedar-se una serp i tenir-la a casa seva.

Es tracta d’un fet il·legal i sancionable. Per aquest motiu, Víctor Colomar, demana als ciutadans de Formentera que si fan un avistament, sobretot fora de La Mola, s’ha d’avisar immediatament perquè «és una informació molt important per l’estudi de l’evolució d’aquesta espècie a l’illa».

 

Per Colomar, encara és molt aviat per fer valoracions de l’impacte que està tenint la campanya sobre la població de serps a Formentera, però hi ha un fet destacable; cada vegada els exemplars són més joves, el que pot ser un indicador de l’eficàcia que estan tenint les trampes en el desgast poblacional dels ofidis a la nostra illa.

Publicidad