6 embarcacions controlaran el fondeig dels vaixells a les Pitiüses

El servei de vigilància dels fondejos estarà operatiu fins al 30 de setembre. Les barques de control de fondeig operaran al Parc Natural de ses Salines, i s'hi inclouen els Llocs d'Importància Comunitària (LIC) de cala Saona per l'oest i els des Caló per l'est, passant de dos a sis embarcacions de vigilància

821
Vaixells de vigilància de fondejos al Port d'Eivissa
Publicidad

Ahir, diumenge 2 de juliol, va entrar en funcionament el servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern ha reforçat i ampliat, enguany, per a totes les Illes, i que finalitzarà dia 30 de setembre.

Així, el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera comptarà amb sis embarcacions, incrementant la superfície de vigilància i el nombre d’efectius respecte de l’any passat, ja que s’hi inclouen els Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de cala Saona per l’oest i els des Caló per l’est passant de dos a sis barques.

Publicidad

A Mallorca treballen tres embarcacions: una d’elles cobreix des Trenc fins al cap de ses Salines, una segona vigila la part sud de la badia d’Alcúdia fins al cap des Freu i la tercera fa feina entre la badia de Pollença i la part nord de la badia d’Alcúdia. Mentrestant, Menorca compta amb una embarcació. En total, deu embarcacions per a la vigilància de la posidònia a Balears, que s’afegeixen a les sis de gestió del fondeig amb boies, que vigilaran més de 68.000 ha marines.

Vaixell fondejat en aigües del Parc Natural de ses Salines

Els serveis que s’executaran dins la mar se centraran principalment en l’assistència al fondeig per a embarcacions de grans eslores a zones arenoses, principalment a embarcacions d’entre 15 i 110 m, per evitar qualsevol afecció sobre la posidònia. A més, es proporcionarà informació sobre la planta, motiu pel qual s’han elaborat fulletons informatius.

Els ocupants de les embarcacions també podran avisar els agents de l’autoritat, la Guàrdia Civil o els agents de Medi Ambient, en el cas que es produeixin irregularitats que puguin derivar de fondejos no permesos, vessaments de líquids o residus, entre d’altres, que poden malmetre els hàbitats i les espècies de l’ecosistema marí. També s’ocuparan d’informar sobre la resta de normatives específica relacionades amb la protecció del medi natural, com distàncies de seguretat a la costa, sorolls i festes no permeses.

Plus Inversiones y Servicios SL és l’empresa que proporciona el servei després d’haver guanyat el concurs obert que l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) va convocar i al qual es varen presentar un total de tres empreses, amb un pressupost de 300.000 euros.

La posidònia és una planta vital per a la mar Mediterrània, ja que és un refugi per a la fauna marina, purifica l’aigua, és creadora de sorra, actua com a embornal de CO2 i genera una veritable passió per als amants de la mar.

Publicidad