El Consell obre un expedient administratiu per les pintades al patrimoni històric de Formentera

En el cas de les pintades de can Ramon el Consell té previst donar trasllat dels fets a la Guàrdia Civil per tal d’iniciar un expedient per la via penal

Pintades a la casa de Can Ramon

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, ha obert un expedient administratiu contra les agressions a diferents elements del patrimoni històric de l’illa que s’han produït aquestes últimes setmanes. Concretament, segons informa el Consell en una nota de premsa, es tracta de noves pintades efectuades a les façanes de can Ramon i el robatori de pedres d’enllosats de parets de pedra de la zona des cap de Barbaria.

A més, en el cas de can Ramon, en qualitat de titular de l’immoble, el Consell assegura que té previst donar trasllat dels fets a la Guàrdia Civil per tal d’iniciar un expedient per la via penal.

L’àrea de Patrimoni Cultural del Consell condemna aquests fets i dóna suport als titulars afectats, alhora que recorda que tots els ciutadans tenim l’obligació de respectar, protegir i conservar el patrimoni cultural de l’illa per tal de poder-lo transmetre en les millors condicions a les generacions futures, tal com estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

El Codi Penal, en els seus articles 321-324, estableix que els danys en elements amb valor històric, artístic, científic, cultural o monumental i en jaciments arqueològics poden ser castigats amb penes de presó d’entre 6 mesos i tres anys, a més de sancions econòmiques de fins a 60.000 euros que es poden establir a través de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears.

Elements protegits

El Consell de Formentera explica que la casa de Can Ramon es troba inclòs en el Catàleg del patrimoni cultural de Formentera amb grau de protecció C.

D’altra bnda, la tècnica tradicional de construcció amb pedra seca està declarada bé d’interès cultural (BIC) immaterial a Formentera i, de manera conjunta amb altres comunitats de l’Estat i amb altres països europeus, l’any 2018 la UNESCO la va incloure en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Per la seua banda, el Pla Territorial Insular de Formentera (Normes subsidiàries de Formentera), a través del seu article 63, atribueix valor etnològic a les construccions de pedra seca, i prescriu que en les parcel·les en sòl rústic on es prevegi la construcció d’habitatges s’hauran de mantenir i reconstruir les feixes, parets o altres elements de pedra.

D’aquesta manera, segons asseguren des del Consell, tant la casa de can Ramon com les parets de pedra seca, cadascuna amb diferents figures i graus de protecció, s’ha d’entendre que formen part del patrimoni cultural de Formentera.

Comentarios

comments

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here