La mirada dels grans fotògrafs arriba a Formentera

Durant quatre dies grans professionals de la fotografia d'arreu d'Espanya han impartit les seves classes magistrals a Formentera amb motiu de la cinquena edició de la Formentera Fotogràfica

Chema Madoz i Ana Morente en l'edició de l'any passat

El fotògraf català Joan Fontcuberta ha tancat avui la cinquena edició de les jornades de fotografia Formentera Fotogràfica, una edició que ha combinat durant quatre dies les classes magistrals de grans fotògrafs amb els tallers a l’aire lliure impartits també per aquests professionals de la fotografia. Fotoperiodistes de reconegut prestigi com Sandra Balcells, fotògrafs de renom com Carlos Pérez Siquier o els premis nacionals de fotografia, Chema Madoz o el mateix Joan Fontcuberta han estat aquest any exemples del nivell d’aquesta trobada que ja s’ha consolidat a l’illa i que cada vegada està adquirint un major prestigi i reconeixement.

 

Equip organitzatiu de la Formentera Fotogràfica

Durant els darrers cinc anys aquesta iniciativa que està organitzada pel fotògraf Francesc Fàbregas ha aconseguit reunir a alguns dels millors fotògrafs de l’àmbit nacional per mostrar la diversitat de llenguatges que envolten aquesta tècnica i per permetre als mateixos professionals mostrar als assistents la seva pròpia mirada fotogràfica dins un escenari natural com és l’illa de Formentera. La feina feta per mantenir vives aquestes jornades ha permès mantenir també la qualitat de les conferències amb ponents de luxe que van canviant cada any però que segueixen captivant als participants. Segons explica Francesc Fàbregas, hi ha molta gent que repeteix cada any perquè és una experiència que agrada a ponents i participants: «és una gran satisfacció que una vegada a l’any gent d’Euskadi, Eivissa, Barcelona o Madrid vinguin a Formentera. Això explica que la gent surt contenta d’aquest cicle de conferències i és el millor regal que et poden fer. Que vingui la Joana Biarnés i et digui que aquest any vindrà perquè s’ho va passar molt bé o el mateix Fontcuberta que m’ha dit que repetiria en una pròxima edició, això és el millor regal que et poden fer».

 

Ponents de luxe

El plat fort del Formentera Fotogràfica ha estat un any més la qualitat dels ponents. El fotògraf basc Gonzalo Azumendi va ser l’encarregat d’obrir divendres les classes magistrals. Aquest fotògraf freelance és considerat actualment com un dels millors fotògrafs de viatges del panorama nacional, una tasca que li ha permès mostrar les seves instantànies a publicacions de referència de més d’una trentena de països. El seu interès per contar a través de la càmera les històries de la gent li ha permès unir la seva passió per la fotografia i el viatge, unes passions que ha resolt amb qualitat i amb sentit de l’humor.

Manu San Félix durant la seva ponència

I el biòleg resident a les Pitiüses, Manu san Felix, va ser l’encarregat de portar a terme també divendres la segona conferència d’aquesta trobada de fotografia. San Félix va explicar al públic assistent els seus projectes de preservació del medi marí, uns projectes que en els darrers anys han tingut a la fotografia com a eina principal. Amb el títol La imatge com una eina de comunicació per canviar les coses, Manu san Félix va explicar els seus darrers treballs audiovisuals i fotogràfics per National Geografic o el seu projecte actual, 2030 we changed, una producció que posa en alerta a la població i que demana un canvi en les maneres de fer per preservar la vida en la terra.

 

Professionals del fotoperiodisme

Xavier Bertral

El fotoperiodisme va adquirir ja dissabte un paper protagonista en aquesta edició de fotografia. Primer, el cap de fotografia del diari ARA, Xavier Bertral, va ser l’encarregat d’explicar als assistents la importància que tenen les imatges per entendre millor les històries que es conten als diaris i com les pròpies imatges poden condicionar en moltes ocasions les publicacions. En aquest cas, el compromís personal o gairebé obsessió de Bertral pel drama dels refugiats ha permès fer present aquest problema a través d’un gran nombre de publicacions on les imatges potents i el bon fotoperiodisme adquireixen significat.

Sandra Balcells és una figura clau del fotoperiodisme

Però el fotoperiodisme no es pot entendre sense una persona clau: Sandra Balcells. Aquesta reportera gràfica experta en conflictes internacionals va ser un dels plats forts d’enguany. Balcells va explicar els seus projectes fotogràfics publicats des dels anys 90 i fins al 2000 a la zona dels Balcans. La seva empatia amb els protagonistes dels conflictes i el seu compromís personal cap a la realitat d’aquests països han estat essencials per explicar amb imatges la dècada més convulsa de l’ ex Iugoslàvia.

 

Madoz, Siquier i Fontcuberta

Chema Madoz, premi Nacional de Fotografia l’any 2010, es va convertir diumenge en una peça clau de la trobada. Aquest artista i fotògraf va explicar als assistents la relació entre l’art i la fotografia i la seva àmplia trajectòria com a poeta visual. Els objectes creats pel mateix autor i la fotografia d’aquests objectes transformats adquireixen nous significats i una dimensió artística que cap altre autor ha estat capaç d’igualar.

Carlos Pérez Siquier
Joan Fontcuberta

Carlos Pérez Siquier i Joan Fontcuberta han estat els encarregats de tancar el cicle de conferències. Pérez Siquier, Premi nacional de Fotografia l’any 2003, és una de les llegendes de la fotografia espanyola i és també un dels grans renovadors d’aquesta tècnica pels seus treballs fets durant els anys 50 i 60 a la revista Afal.

 

 

Fontcuberta mostrant les seves obres

Finalment Joan Fontcuberta ha estat i segueix sent un referent de la fotografia. En la seva ponència La fotografia sentipensante aquest fotògraf ha mostrat els seus treballs creatius i el seu joc per cercar la veritat en la fotografia. La massificació que suposen les imatges digitals i el possible engany que pot comportar el retoc fotogràfic són els perills exposats en la nova era on les imatges ja no són la veritat absoluta.

Comentarios

comments

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here