ERC demanarà al Senat que l’Estat compri s’Espalmador

Bernat Picornell, Senador d'Esquerra Republicana de Catalunya presenta avui, dijous 27 d'Abril, una moció en la qual s'insta al Govern d'Espanya a adquirir l'illa de s'Espalmador

775
Illa de s'Espalmador. Imatge d'internet etiquetada per a reutilització
Publicidad

La moció presentada a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat per part del senador Bernat Picornell, d’Esquerra Republicana, finalment es votarà avui dijous, 27 d’Abril. Aquesta moció sol·licita que sigui l’Estat qui assumeixi la compra de l’illa de s’Espalmador, i també se sol·licita que, una vegada efectuada l’adquisició, l’Estat cedeixi la propietat i la gestió de l’illa al Govern Balear, que és l’administració que té les competències en medi ambient, perquè es puguin prendre les mesures encaminades a garantir la conservació d’aquest espai natural, en virtut de la Llei de l’any 2001 de protecció de Ses Salines d’Eivissa i Formentera.

L’illa de s’Espalmador és, en aquests moments, propietat privada de la família Cinnamond, i els seus propietaris varen anunciar, fa mesos, la seva intenció de posar en venda l’illa, alhora que també afirmaven que preferien que el nou propietari fos una institució pública. Amb tot, si no hi havia acord en un temps raonable, estarien oberts a escoltar ofertes de qualsevol altre possible comprador.

Mitjançant un comunicat de premsa, ERC informa que aquesta petició la fa en coordinació amb l’equip de govern del Consell de Formentera, que després de l’anunci dels propietaris ja va manifestar el seu interès per tal que l’illa passàs a mans públiques, mentre demanava ajuda a altres institucions, ja que el preu que es demana per l’illot és de 18 milions d’euros. Una xifra econòmica molt elevada pels recursos de què disposa el Consell que fan del tot inviable que pugui fer-se càrrec d’aquesta operació. Per al Govern Balear, per la seva banda, també seria una operació econòmicament molt difícil, tot i que també hi ha mostrat interès.

Publicidad

Per ERC, és «evident que l’Estat sí que té la capacitat econòmica suficient per a afrontar sense gaire dificultats una operació d’aquest tipus» i que només és «qüestió de voluntat». La moció fa incidència en els valors naturals de s’Espalmador, tant de l’illa en si com, molt especialment, de les praderies de posidònia dels seus voltants i esmenta els riscos que suposen per a aquesta riquesa natural la gran densitat d’activitats humanes que s’hi desenvolupen, especialment a l’estiu, amb exemples com l’incendi que s’hi produí l’estiu passat.

ERC espera que tots els altres grups del Senat, o almenys una majoria d’ells, donin suport a aquesta iniciativa, per tal que s’aprovi i, a continuació, «el Govern de l’Estat iniciï de forma immediata les negociacions amb l’actual propietat de l’illa».

Publicidad