El bescuit no només és pa dur

Mikel López Iturriaga, del programa El Comidista de La Sexta, explica que l'ingredient clau de l'ensalada pagesa de Formentera és el pa dur. Una confusió amb el producte, ja que el que es fa servir en aquesta recepta tradicional és bescuit; pa cuit dues vegades, i no pa que s'ha tornat dur amb el pas dels dies

4579
Publicidad

El reconegut periodista gastronòmic Mikel López Iturriaga, creador del blog El Comidista, col·laborador del diari El País i ara a la televisió amb La Sexta, va explicar en el seu programa que per reaprofitar el pa que s’ha tornat dur amb el pas dels dies una bona solució és fer-lo servir per «l’ensalada pagesa de Formentera».

Una recomanació errònia per part del periodista, ja que el que es fa servir a l’ensalada típica de Formentera és bescuit i no pa dur. La gran diferència és que el bescuit és un pa cuit dues vegades perquè s’assequi i duri molt de temps. Antigament es feia servir per proveir les barques i armades. La seva elaboració és diferent i amb una finalitat diferent que el pa que s’ha tornat dur després d’uns dies.

Publicidad

Per Artur Portas, autor del llibre La Cuina de Formentera: «El bescuit és un pa deshidratat. Normalment es fa amb pa moreno i es cuina dues vegades. És a dir, quan el pa ja és cuit se’l treu del forn i es fan crostes, després es torna a posar al forn amb la temperatura molt baixa perquè es faci la segona cocció, de manera que quedi dur i deshidratat, sense res d’humitat. D’aquesta manera el pa no es torna dolent ni es floreix. La gran diferència entre el bescuit i el pa, és que el bescuit està cuinat per a la seva conservació i el pa és per menjar el mateix dia que surt del forn».

En el programa, Mikel López Iturriaga, explica, a més, quins són els ingredients que porta l’ensalada pagesa; ceba, tomata, patata bullida, pebrera, oli, sal, peix sec i «pa dur», i explica que és un plat fresc, econòmic i de reaprofitament. Una recepta senzilla i excepcional que cap restaurant de cuina tradicional de l’illa s’atreveix a treure-la de la carta. Per Portes: “fer una ensalada pagesa amb pa dur no quedaria bé perquè es desfaria tot i no es podria menjar còmodament”.

Artur Portes, explica que el pa dur també forma part de la cuina tradicional de Formentera però no precisament per l’ensalada pagesa: «El pa quan es torna dur es pot reaprofitar perfectament i es pot fer servir en diferents plats com, per exemple, sopes amb brou de peix, de carn, de verdures o de col. De fet, es pot fer servir amb qualsevol plat que s’hi puguin fer sopes».

L’autor del llibre «La Cuina de Formentera» (esgotat des de fa anys) convida a Mikel López Iturriaga a «venir a Formentera per menjar un plat de sopes de pa dur amb brou de peix i una ensalada pagesa amb bescuit, i així veurà quina és la gran diferència entre els dos productes». Per Portas, es tracta d’un error comú de qui no coneix el producte local de la cultura gastronòmica de l’illa.

(Enllaç recepta de El Comidista de La Sexta)

http://www.lasexta.com/programas/el-comidista-tv/recetas/el-pan-duro-uno-de-los-ingredientes-clave-para-hacer-la-mejor-ensalada-payesa-de-formentera_20170823599dea170cf202634b3b0398.html

Publicidad