El Feminisme i les polítiques feministes també són essencials

Article d'opinió de Gent per Formentera

909
Celebració del Dia Internacional de la Dona 2019
Publicidad

Avui és 8 de març, un dia molt especial i de lluita per a les dones arreu del món. No sortim al carrer per fer festa o posar-nos en perill, sortim al carrer per homenatjar les que ens precediren i reivindicar les noves fites per assolir.

Després dels èxits rotunds de les darreres convocatòries de vaga feminista, hem assistit aquest darrer any a un intent de criminalitzar aquesta data i la seva lluita. S’han menyspreat els nostres 300 anys d’història, la nostra demostrada capacitat organitzativa i de mobilització pacífica i exemplar.

El feminisme és un moviment de base que mai s’ha deslligat dels carrers, les places, les escoles… Les feministes hem defensats els nostres drets des de la intimitat de les nostres llars i llocs de feina, i fins a les mobilitzacions massives internacionals. Atresoram un bagatge de rebel·lia i lluita i el vuit de març el lluïm públicament amb orgull.

Publicidad

Les institucions i els partits polítics sempre han tingut les mateixes temptacios d’apropiar-se del moviment i el feminisme sempre els ha reconduït. Le dones feministes sabem que el feminisme és una militància que ens agermana entre nosaltres dins de cada associació o formació política en la que treballem. El lligam es crea en la vivència comuna de les diferents formes d’opressió que patim pel fet de ser dones i l’empatia per la magnitud d’aquest sofriment.

Tenim una gran genealogia de pensadores feministes que han estat treballant des de tots el àmbits per trobar la millor manera de subvertir aquesta injustícia, tant si creim que és sobre el sexe biològic que es construeix una identitat de gènere que perpetua els rols i estereotips com si creim que el gènere pot ser una identitat elegida, ningú serà capaç d’esborrar les dones i neguem la major: tenim un subjecte polític comú.

Perquè, quan ens diuen que ens tanquem a casa, pensam en les dones sense casa digna, en les cases que són llocs molt poc segurs, en les dones que han de sortir a treballar perquè els treballs essencials estan altament feminitzats. Pensem en les dones que veuran dramàticament reduïts els seus ingressos perquè treballen precàriament, que quan tanca un centre de dia, una escoleta… han de renunciar, si s’ho poden permetre, a un treball remunerat per assumir les cures gratuïtes als dependents, infants o persones majors. Pensam en les dones amb pensions ridícules.

Dones que, quan succeeix un feminicidi, quan una altra dona denuncia un assetjament o agressió física o sexual, no necessitam saber quina hora era o quina roba portava per distingir entre víctima i agressor.

No podem perdre de vista els que ens uneix, i tot i que en l’anàlisi i les solucions podem diferir (abolir o regular quan parlem de prostitució, per exemple) ja tenim experiència en incorporar les noves realitats i les demandes canviants d’un moviment viu i divers, on existeixen els mecanismes per treballar i polir aquestes propostes.

Com a feministes hem establert aliances amb molts altres moviments transformadors i que treballen per una societat més igualitària i digna per a totes les persones sigui quin sigui el seu sexe, raça, classe social, origen, sistema de creences, diversitat funcional, orientació o condició sexual. Les desigualtats i opressions es construeixen sobre diferències.

Una vegada identificats els privilegis i el sofriment que comporten, el negacionisme de la desigualtat ens converteix en còmplices. Les dones i homes feministes treballem cada dia per no tornar a la vella normalitat injusta.

El que aquesta pandèmia ha visibilitzat ja havia estat denunciat. Ara, el clam feminista és que “davant l’emergència social el feminisme és essencial». Som imprescindibles.

El nostre compromís des de Gent per Formentera és atorgar, a la nostra acció de govern, la centralitat política que  correspon a les polítiques amb perspectiva de gènere. Unes polítiques es demanen com afectarà cada decisió a la desigualtat que viuen les dones formentereres pel fet d’haver nascut dones, i quines són les mesures en cada àmbit que ens ajuden a construir una societat més justa i igualitària per a totes i tots.

Juntes, feministes i rebels som imparables. I essencials.

Signat per totes i tots els integrants de l’executiva de GxF

Formentera, 8 de març de 2021

Publicidad