Formentera pionera en recollir la posidònia a les seves cartes nàutiques

1019
La posidonia ja està present a les cartes nàutiques
Publicidad
Compartir
La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera

Protegir la posidònia, sensibilitzar sobre la seva importància i alt valor ambiental i denunciar els atacs sobre les seves praderies han estat una de les prioritats de Gent per Formentera des dels seus inicis com a partit polític.

Lluitar sense vacil·lacions contra les prospeccions petrolieres; impulsar la regulació, limitació i control integral del fondeig i activitats nàutiques a tota l’illa; demanar una nova actualització de les cartes nàutiques, tot indicant-hi zones de posidònia amb fondeig prohibit, han estat demandes i reivindicacions de GxF recollides al nostre programa electoral.

Sense oblidar-nos del projecte Save Posidonia Project, projecte del Consell Insular de Formentera que des del 2017, any del turisme sostenible, ha tractat de conscienciar i sensibilitzar envers la importància de la posidònia, i ha recaptar fons per valor de quasi 133.000 € per finançar dos projectes d’investigació sobre els impactes a les praderes de posidònia.

Publicidad

Hi ha nombrosos factors i amenaces que posen en risc la seva conservació i un són les àncores de les cada vegada més nombroses embarcacions esportives que fondegen en les nostres costes. Des de les administracions competents hem de treballar amb fermesa i valentia per tal de reduir aquestes amenaces i així poder seguir gaudint d’aquest tresor marí.

Ara hem fet un gran pas endavant: Les cartes nàutiques de Formentera són les primeres del món en assenyalar l’existència de praderies de posidònia.

Un gran pas que s’aconsegueix després de dos legislatures reclamant-ho. L’actual diputada i anterior consellera de Medi Ambient, Sílvia Tur, ja al 2011 va presentar al plenari del Consell de Formentera una proposta en aquest sentit, aprovada per unanimitat, però l’anterior Govern de les Illes Balears no van fer res per fer-ho possible i al 2016, ja com a diputada, ha impulsat una proposta al Parlament per tal que l’Institut Hidrogràfic de la Marina (IHM) iniciés l’actualització de les cartes nàutiques amb l’objectiu de protegir les praderes de posidònia davant els fondejos.

Des de Formentera, com a màxima responsable de la conselleria de Medi Ambient des del 2015, la protecció de la posidònia ha estat una de les meves prioritats assumint aquesta reclamació que ja ve de llarg per part de GxF i per part de l’illa de Formentera.

Al llarg d’aquesta legislatura hem treballat conjuntament amb el Govern de les Illes Balears, concretament amb la conselleria de Medi Ambient, per poder aconseguir aquesta fita que ajudarà a un fondeig millor i més responsable. Han estat més de de dos anys de converses amb l’Institut Hidrogràfic de la Marina.

Aquesta feina conjunta ha donat el seu fruit. A les cartes nàutiques de navegació ara ja existeix el símbol que identifica la presència de praderies de Posidònia oceànica en el fons marí. I Les primeres cartes nàutiques amb posidònia i disponibles actualment per als navegants són la número 4792, “Port de la Savina”, que inclou la zona d’Illetes i Cavall d’en Borràs, la carta número 479A, “Freus entre Eivissa i Formentera”, que inclou el Parc Natural de ses Salines, la carta número 479, “Costa sud, illa d’Eivissa i illa de Formentera” i la carta número 478, “Illa d’Eivissa”. A partir d’ara L’IHM té la intenció de continuar aquesta tasca per cobrir les aigües de les Illes Balears.

A aquesta gran fita, es suma una altra molt bona notícia, que esperàvem, relacionada amb la posidònia: l’aprovació, que coneixíem divendres, del Decret Posidònia. Aprofito per felicitar al Govern de les Illes Balears, al conseller Vicenç Vidal i a tot el seu equip per aquest decret i per l’aposta que han fet aquesta legislatura per reforçar el control del fondeig sobre posidònia a les nostres costes. Treballant junts avancem amb més força.

Ja no hi ha dubte de que la Posidònia oceànica, aquesta planta marina endèmica del Mediterrani que no es troba a cap altre mar del món, és un tresor. A Formentera, vesins i vesines, entitats i institucions fa anys que som conscients que la seva conservació ha de ser un imperatiu i seguirem sense defallir.

Daisee Aguilera
Consellera de Medi Ambient
Formentera

Publicidad