El colom tudó provoca grans pèrdues en la verema d’enguany a Formentera

Tot i les pluges de l’hivern passat, la producció de raïm d’enguany de la Bodega Terramoll s’ha minvat fins un 30 per cent en les varietats blanques i gairebé un 10 per cent en el raïm negre respecte de 2016. A més, els efectes del colom tudó també han provocat les pèrdues més grans enregistrades en els darrers anys en aquesta bodega de La Mola

Raïm de les vinyes de Terramoll

Els registres que deixa la verema en aquest 2017 mostren una disminució preocupant de la producció de raïm a Formentera. Les vinyes de l’illa han patit els pitjors efectes de les plagues, especialment per part del colom tudó.

Raïm afectat pels coloms

A les finques de la bodega Terramoll s’han produït les pèrdues més grans enregistrades en els darrers 10 anys i que arriben a un 12% de la producció total de la collita, a causa dels tudons.

L’enòleg de TerramollJose Abalde, ha declarat a Formentera Avui: «Les mesures impulsades per les institucions per reduir la població de coloms tudons, com les batudes de caça d’aquesta espècie autoritzades pel Consell Insular, no són suficients per evitar tanta destrossa a les vinyes. És una situació preocupant, la veritat».

Tractor recollint caixes de raïm de les vinyes Terramoll

Aquesta bodega de La Mola té en el seu poder 13 hectàrees de vinyes, 2 d’elles en règim de lloguer amb parres monastrell de peu franc que tenen una edat d’entre 50 i 60 anys.

En la verema d’enguany s’han recollit un total de 25 tones de raïm, entre el negre i el blanc, de les quals 3 d’elles s’han perdut. En relació a 2016,  aquestes xifres reflecteixen una disminució d’un 30% en el raïm blanc i entre un 5 i 10% en el negre.

Raïm de la bodega Terramoll

“Aquesta baixada en la producció de raïm és a causa de la inducció floral, que és on es forma el fruit, ja que ve indicada d’un any abans. Encara que l’hivern passat va ploure prou, hem de pensar que venim d’uns anys acumulant molta sequera. Enguany les parres estaven molt sanes i vigoroses, però estaven poc carregades de raïm. Per tant, les pluges de l’hivern que hem passat, impliquen que la pròxima temporada és molt probable que poguem tenir una gran producció”, ha explicat Jose Abalde, Enòleg de Terramoll.

A pesar d’aquest fet, la qualitat del fruit és molt bona. Les varietats blanques que extreuen a les vinyes de La Mola són viognier, malvasia, garnatxa i moscat de gra menut. Pel que fa a les varietats negres són monestrell, cabernet i merlot.

Amb aquestes varietats la Bodega Terramoll elabora diferents tipus de vi blanc, negre i rosat. Enguany la gran novetat serà tornar a produir un vi blanc dolç que no s’elaborava des de fa 10 anys. El vi produït enguany es fermenta en dipòsits metàl·lics inoxidables. Una vegada ha finalitzat la fermentació alcohòlica al cent per cent, es traspassa el vi a bótes de roure francès per a fer la criança.

Instal·lacions de la Bodega Terramoll

“Els vins blancs i rosats es podran degustar la pròxima temporada, mentre que el vi negre jove Es virot es començarà a comercialitzar l’any que ve, i el vi Es Monestir, que es deixa més temps dins la bóta, es posarà a la venda d’aquí a tres o quatre anys”, indica Jose Abalde.

El vi que es produeix a Formentera manté l’essència mediterrània i del clima que envolta l’illa. Per Abalde: “Els vins de Formentera són molt saborosos amb un cert toc de salinitat i mineralitzat que fan que siguin tan particulars i especials que no es troben en altres regions de l’estat espanyol”.

La verema va començar l’1 d’agost i s’ha finalitzat en la primera setmana de setembre. Per portar a terme aquesta acció, la Bodega Terramoll contracta personal pel mes i mig que pugui durar la recollida.

Comentarios

comments

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here