“La moda és alguna cosa més que anar a comprar i vestir-se cada dia” Entrevista a Alena Vedere

Alena Vedere és la dissenyadora de moda més jove de Formentera. Té 22 anys i actualment està estudiant quart curs d'un grau universitari sobre disseny de moda a Barcelona. Les seves propostes són innovadores i atrevides, l'atreviment que li permet la seva joventut

2543
Alena Vedere
Publicidad

– Alena, com neix aquesta passió pel món de la moda i el disseny?

Bé, realment aquesta passió es va despertar fa molt poc, no em ve de petita. És veritat que tenc una àvia que sempre ha fet coses brodant o cosint, i això ho veus quan ets petita. De tota manera, jo vaig començar fent disseny gràfic i quan vaig veure que a la meva universitat hi havia la possibilitat de fer moda, i a més tenia companyes d’universitat que feien moda, llavors vaig decidir que havia de canviar d’assignatures, ja que era una cosa que a mi m’atreia més. Crec que és un dels millors canvis que he fet a la meva vida perquè ara amb els meus estudis em sent molt bé i estic molt contenta.

La dissenyadora Alena Vedere

– Tu ets una jove dissenyadora de Formentera, de fet has tornat a ser enguany la dissenyadora més jove que ha participat en l’edició de la Passarel·la de moda Formentera, però tampoc és el primer any que hi participes… Com valores aquesta experiència?
Em sent la persona més afortunada del món perquè crec que no tothom pot fer una cosa així. Tenc companys de Barcelona o d’altres llocs que estan a indrets més grans i ni tan sols han tengut l’oportunitat de mostrar les seves creacions a cap banda i, en canvi, jo que estic en una illa petita he tengut l’oportunitat de mostrar els meus dissenys a prop de mil persones o més, i per això em sent molt afortunada perquè és una sensació que em satisfà molt.

Publicidad
Els dissenys d’Alena Vedere

– La passarel·la de Moda de Formentera que s’ha celebrat aquest passat cap de setmana as Pujols ha complit deu anys. Què et sembla aquesta iniciativa que permet mostrar al públic la moda que es fa a l’illa?
Em pareix molt bé perquè tothom va de compres i hi ha moltes botigues però sembla que la moda és una cosa a la qual ningú li fa gaire cas. És a dir, si et compres les coses que estan en tendència, ja sembla que vas a la moda i que ja saps de moda, però és mentida. La moda és alguna cosa més, hi ha més darrere, molta feina que la gent realment no sap, i crec que se li ha de donar més repercussió.

-I com definires tu la moda?
Jo la definiria com a molta feina, com ja he dit abans, i també com a molta reivindicació, perquè de vegades darrere una peça de roba hi pot haver un missatge molt fort. És a dir, darrere d’una roba o d’una col·lecció hi ha d’haver un missatge, un concepte. Ha de ser un missatge que surti molt de tu i que pugui arribar al nombre més gran possible de gent.

Alena Vedere

– La col·lecció que has presentat aquest any destaca pels colors atrevits, les ratlles de colors en les robes, parla’ns dels teus dissenys… Com definiries el teu propi estil?
L’any passat vaig fer dissenys amb teixits molt suaus i colors més clarets, però aquest any vaig decidir crear un estampat per fer un inici de tot el procés. Per fer l’estampat vaig fer servir un recull de fotos d’altres bandes i vaig fer un collage amb Photoshop i em va quedar aquest resultat. Crec que el resultat va amb el meu estil, amb molts de colors, molt viu, bastant vistós, tot i crec que encara no tenc un estil gaire definit.

-A més de Formentera, has presentat a algun altre lloc les teves col·leccions? On t’agradaria presentar els teus dissenys?
Sí. L’any passat vaig fer una col·lecció per la marca Desigual i la vaig presentar al seu edifici de Barcelona, i la col·lecció de l’any passat també la vaig presentar en una sala d’exposicions que vàrem fer a la universitat. Pel que fa a la moda d’enguany, la veritat és que no l’havia presentada abans a cap lloc fins al dia de la passarel·la.
La meva moda m’agrada presentar-la a qualsevol lloc on la gent la valori, la vegi i li agradi.

– Eivissa ja té la seva pròpia moda, Formentera s’ha volgut diferenciar… Com veus la moda que es fa a l’illa?
Crec que és una moda molt diferent. No hi ha un fil conductor perquè cadascú fa coses molt diferents en comparació amb Eivissa que és tot moda Adlib. Per això, crec que se li hauria de donar una mica més de renom a la moda de Formentera perquè també hi ha més gent que fa les seves creacions i crec que s’haurien de presentar i que pogués ser un fet important a l’illa.

– Almudena Fernández va lluir un dels teus dissenys a la Passarel·la. Quin model o famós t’agradaria vestir?
Vaig vestir n’Almudena Fernández, que és una dona encantadora, i va lluir un dels millors vestits de la col·lecció. La veritat és que no tenc cap personatge conegut que m’agradàs vestir, però crec que si alguna persona coneguda en el món de la moda es posa alguns dels teus vestits, ja és un honor molt gran per a tu, perquè et dóna molta alegria i satisfacció. Tampoc visc per vestir gent famosa. Jo vull vestir persones que comparteixin el meu concepte, que sàpiguen valorar el que faig i que entenguin que la moda és alguna cosa més que anar a comprar i vestir-se cada dia.

La diseñadora Alena Vedere i Almudena Fernández

– La gent de Formentera sent interès pel món de la moda? Ens agrada vestir bé?
Aquí no sé què dir-te. Formentera és un lloc molt petit i a l’hivern es fan poques coses i per això la gent opta per vestir-se molt casual i de manera informal. Però quan hi ha festes i, sobretot a l’estiu, sí que veig que la gent s’arregla una mica més. També tenim molt de turisme italià i ja sabem que els italians tenen el món de la moda molt explotat i, vulguis o no, s’acaba agafant una mica de la seva arrel perquè, amb comparació amb altres dissenys, jo sempre pos més color, més brill. Pens que això m’ha donat més personalitat i n’estic contenta.

Un disseny d’Alena Vedere

– En quins dissenyadors t’inspires a l’hora de fer les teves col·leccions? Quins són els teus referents en aquest món?
Com a referents tenc a Coco Chanel que va ser una gran dissenyadora i una dona que va canviar moltes coses per a les dones i pel món de la moda. També m’agrada molt Ralph Lauren perquè també va crear un món a part que es va inventar ell i sent molta admiració per aquesta persona, i també m’agrada un altre dissenyador molt familiar, una empresa molt petita d’Itàlia que és Etro i que fan uns estampats de caixmir i és una cosa que en un futur m’agradaria fer, començar amb una empresa petita i llavors anar creixent.

Alena Vedere

– Quins són els teus projectes presents i futurs?
De moment acabar la carrera, formar-me millor, aprendre molt i quan acabi d’estudiar m’agradaria obrir la meva pròpia marca però primer vull treballar amb altres persones i veure com funciona el món de la moda perquè és un món que mai s’atura.

– Quin són els teus somnis. On t’agradaria arribar en aquest món?
Et podria dir que m’agradaria arribar dalt de tot, però no ho sé encara perquè la moda és un món molt complicat, molt difícil i sacrificat. En el meu cas, que a més estic estudiant, gairebé no tenc vida social, és molta dedicació, necessites un equip de persones que t’ajudi, un equip molt fort. És clar que m’agradaria arribar algun dia a les passarel·les més grosses del món, però de moment em conform a anar a pas de formiga per veure fins a on arrib i per veure si realment això és el que vull o simplement amb alguna cosa més petita ja estic feliç, perquè el que valor és estar feliç amb el que faig.

Publicidad