La novena edició de Formentera Fotogràfica se celebrarà la primera setmana d’octubre

La 9a edició del festival de fotografia de Formentera, prevista per a aquest mes de maig, passarà a celebrar-se els dies 8, 9, 10, 11 i 12 d’octubre. Entre els participants destaquen enguany dues fotògrafes de l'agència Magnum, Cristina de Middel i Lúa Ribeira i figures de la fotografia com, Miss Beige, Sofía Moro i Fernando Maquieira entre d'altres

686
Ses Salines-Estany Pudent Foto: Francesc Fabregas
Publicidad
Compartir

La novena edició del festival de fotografia de Formentera, se celebrarà finalment els dies 8, 9, 10, 11 i 12 d’octubre coincidint amb el pont del Pilar. Tot i que aquest certamen de fotografia estava previst en un principi per aquest mes de maig, les dades sanitàries i les
restriccions de mobilitat  han fet inviable la celebració del festival en les dates habituals i es posposa per segon any consecutiu, segons ha confirmat a Formentera Avui el màxim organitzador del festival, Francesc Fàbregas.

Una nova edició amb ponents de luxe

Dues representants de la prestigiosa agència de fotoperiodistes, Magnum Photos, Cristina de Middel i Lúa Riberia, participaran enguany a la Formentera Fotogràfica juntament amb altres referents del món de la fotografia i la cultura visual contemporànies com Miss Beige, Sofía Moro, Fernando Maquieira, Jon Cazenave o Glòria Oyarzabal.

Publicidad

La participació en l’edició d’enguany de les integrants de l’agència Magnum, Cristina de Middle i Lúa Ribeiro tancarà el cercle de ponents de luxe ja iniciat amb la participació també a la Formentera Fotogràfica de l’any 2019 de Cristina García Rodero que va ser la primera fotògrafa espanyola que va aconseguir entrar a l’agència Magnum.

Cal recordar que Magnum Photos va ser fundada l’any 1947 per diferents reporters de guerra com Robert Capa, Henri Cartier-Bresson o David Seymor. Aquesta agència, que va funcionar des dels seus inicis com una cooperativa, va possibilitar que els fotoperiodistes poguessin documentar de forma gràfica alguns dels esdeveniments més importants del segle XX.

Els ponents 

Cristina De Middel és una fotògrafa espanyola que forma part de l’agència Magnum des del 2017. De Middel investiga l’ambigua relació que té la fotografia amb la veritat, qüestionant els estereotips que porten a difuminar la frontera entre la realitat i la ficció.
Després de 10 anys com a fotoperiodista i com a fotògrafa humanitària, De Middel publica
l’aclamada sèrie The Afronauts el 2012. Des de llavors ha produït més de 13 projectes i
publicacions i ha rebut reconeixements com l’Infintiny Award de l’ICP a NYC el 2012, o el
Premi Nacional de Fotografia el 2017.

El seu treball s’ha mostrat a més de 50 exposicions internacionalment, i forma part de
col·leccions com la Tate Modern o la National Gallery de Victoria.

Lúa Ribeira és una fotògrafa gallega establerta a Briston, Regne Unit. És també des de l’any passar membre associada de la prestigiosa agència de fotoperiodistes Magnum Photos i va ser guanyadora conjunta del premi Jerwood / Photoworks l’any 2017. La seva sèrie, Noises, tracta sobre la feminitat i la cultura dancehall britànica.

El seu estil es basa en el color, el flaix i s’oblida dels convencionalismes per a comptar la realitat sense estereotips. El seu pas per algunes de les més prestigioses escoles com BAU i la Universitat de Gal·les del Sud ha tingut molt a veure amb la seva manera de treballar .

Ana Esmith és una periodista, performer i instagramer madrilenya coneguda rere el nom de Miss Beige. Esmith va estudiar Art Dramàtic a Londres, on va residir i treballar a l’escena londinenca com a creadora i directora durant més de 15 anys.
La seva formació periodística i artística s’uneixen de la mà dins el camp de la performance
amb Miss Beige, la seva primera exploració en un treball no verbal. Els rituals de l’aparença, l’estètica de l’artifici i la reflexió sobre el gènere formen part del rerefons conceptual del seu treball on allibera la imatge de la feminitat entesa com a construcció cultural basada en convencions arbitràries, imposades al llarg dels segles.

Sofía Moro és una fotògrafa freelance especialitzada en el retrat editorial. És col·laboradora habitual de les revistes Vanity Fair i El País Semanal, on ha publicat més d’un centenar de retrats i més de 20 reportatges de portada.

Paral·lelament desenvolupa projectes més personals entorn dels Dret Humans com és el cas del llibre ¿Quién merece morir? (2018) o l’exposició Cuidadoras (PhotoEspaña 2020).
El 2010 va guanyar el primer premi del concurs Foto-Nikon, dins la categoria de retrat, i el
2019 va resultar finalista en el concurs internacional LensCulture portraits awards.

Fernando Maquieira és un músic i fotògraf espanyol especialitzat en fotografia d’art i
arquitectura. Entre les seves múltiples publicacions cal destacar la Guia nocturna de
Museus, on planteja una nova mirada museística sota la influència de la nit i l’absència de
llum.

També adquireix rellevància el seu llibre Alucinosis (2018) inspirat en unes diapositives de
viatges que tenia guardades en capses de cartó, i que va trobar anys després plenes de
fongs i bacteris a causa de la humitat. Un estudi sobre l’atzar i el pas del temps ple de colors i formes psicodèliques que es va poder veure en format exposició durant la passada ediciódel festival Revela’t (2019).

Jon Cazenave és economista i artista visual. La seva aproximació a la fotografia parteix
d’una perspectiva antropològica de caràcter íntim per després desenvolupar un llenguatge
que incorpora signes i símbols ancestrals a la creació contemporània. Autor auster,
silenciós, intens i sintètic, utilitza un procés basat en la recerca del coneixement a través
del qüestionament introspectiu on la seva darrera finalitat és una millor comprensió del
context que l’envolta. De 2007 a 2019 treballa en un projecte a llarg termini anomenat
Galerna que publica el 2020 de la mà de l’emblemàtica editorial Éditions Xavier Barral i
Dalpine.

Glòria Oyarzabal és una artista visual i fotògrafa, llicenciada en Belles Arts,
programadora i cofundadora de la Sala de Cinema Independent «La Enana Marrón»
(Madrid, 1999-1909), diversifica la seva activitat professional entre el cinema, la fotografia i l’ensenyament. Viu 3 anys a Mali desenvolupant el seu interès per a la construcció de
l’imaginari africà, els processos de colonització / descolonització, les noves tàctiques de
colonialisme i les diverses veus al voltant dels feminismes africans. En 2017 realitza la
residència artística Ranchito Escorxador Nigèria a Sud-àfrica entre Madrid i Art House
Foundation Lagos (Nigèria) que li permet desenvolupar la seva investigació sobre la
colonització del concepte de dona. Entre els molts reconeixements que ha rebut destaca
el Aperture Paris Photo Best Photobook of the Year Award 2020.

Classes magistrals i nous tallers de fotografia

A més de les ponències i classes magistrals dels referents de la imatge, la novena edició de la Formentera Fotogràfica comptarà un any més amb diferents tallers de fotografia. Aquest any el diari Ara, amb tirada a les illes i a Catalunya, organitzarà un taller de fotografia en el que podran participar una trentena de persones i que permetrà als participants poder publicar les seves instantànies a aquest mitjà de comunicació. Segons ha explicat Francesc Fàbregas «el diari Ara proposarà als participants diferents temàtiques fotogràfiques relacionades amb el festival o amb l’illa i després aquestes instantànies es publicaran a aquest mitjà».

A més de la iniciativa organitzada pel diari Ara, alguns dels ponents també organitzaran diferents tallers. D’aquesta manera, i a tall d’exemple, una de les integrants de l’agència Magnum, Cristina de Middle, a part de la seva conferència,  farà també un taller de revisió de portfolis per 10 persones previament seleccionades.

Sofia Moro, per la seva part, farà un taller de retrat i Jon Cazenave també farà un taller de paisatge. Seran tallers que en la majoria dels casos es faran pels voltants de l’illa, defugint dels espais tancats i amb l’objectiu que els participants puguin conèixer més el territori i fer fotos de l’illa.

L’organització del festival té previst tancar durant aquest mes de maig l’equip definitiu de ponents que participaran en el festival i anunciarà aviat més detalls sobre la programació, el període d’inscripció, el preu i els descomptes per a residents, entre altres
promocions. S’espera que l’edició d’enguany compti amb la presènci,a entre participants i ponents, de més d’un centenar de persones.

Pel que fa a les estimacions de la novena temporada, el director del festival Francesc Fàbregas afirma que les previsions per enguany són bones. «Les perspectives són millors que fa tres mesos, amb el procés de vacunació i l’evolució de la pandèmia tenim l’esperança que el festival i la temporada d’estiu pugui anar bé per tothom. Enguany serà un festival femení perquè tenim 5 dones fotògrafes i joves i a més segurià sent un festival encara més eclèctic que les passades edicions».

Formentera Fotogràfica compte cada any amb la participació de més d’un centenar de persones

Un exemple de festival familiar

Formentera Fotogràfica és fotografia en família. Un espai de coneixement, reflexió i creació
col·lectiva a través de sessions pràctiques i teòriques en format reduït conduïdes per grans
noms de la fotografia contemporània. El festival està dirigit a professionals, estudiants i/o
aficionats de la imatge amb ganes d’intercanviar experiències de tu a tu amb tots els agents del sector en un entorn idoni com Formentera.

Des de 2013 Formentera Fotogràfica ha comptat amb la presència de 75 fotògrafes i fotògrafs de referència com Alberto García Alix, Martin Parr, Joan Fontcuberta, Isabel Muñoz, Donna Ferrato, Eugenio Recuenco, Chema Madoz, Joana Biarnés, Colita, Manuel Outumuro, Samuel Aranda, Gervasio Sánchez, Antoine d’Agata, Manel Esclusa, Tino Soriano, Carlos Pérez Siquier i Cristina García Rodero, entre d’altres.

La Formentera Fotogràfica compte cada any amb ponents del màxim nivell

Formentera Fotogràfica compte un any més amb el suport del Consell de Formentera. La presidenta del Consell de Formentera i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, ha
agraït que «un any més s’organitzi aquest festival que porta grans professionals i amants
del món de la fotografia a la nostra illa, que es converteix en un escenari ideal per fer
instantànies».

Publicidad