«La teva força és la teva veu», Entrevista a Brigitte Bobet

Brigitte Bobet és una periodista catalana de 44 anys que ha treballat a diferents mitjans de Catalunya i de Balears, entre ells, la ja desapareguda Segre Ràdio o la Televisió d'Eivissa i Formentera (TEF). En els darrers anys la seva carrera professional com a periodista i comunicadora l'ha anat aplicant més cap al món de l'empresa en tasques com l'assessorament als polítics o en la formació a professors, periodistes o empresaris per millorar la seva veu i les tècniques de comunicació

1485
La periodista i coach de veu Brigitte Bobet
Publicidad

– Brigitte Bobet, periodista, assessora de polítics i també i coach de veu… que és això de coach de veu?

Bé, es pot definir un coach de veu com la persona que ensenya a cantar, però jo no enseny a cantar. En realitat acompany el creixement d’una persona perquè trobi la seva vertadera veu. És a dir, parteix de la premissa que quan som petits sabem qui som i parlam correctament amb la respiració diafragmàtica, però quan ens feim grans, i per tal de superar obstacles, ens cohibim i ens tancam, i per això ajud la gent gran a prendre a ser qui són i a parlar una altra vegada correctament tal com ho feien quan eren petits. Això vol dir tornar a utilitzar la respiració diafragmàtica i no la clavicular, que és la que utilitzen la majoria de persones, i que és una respiració que ofega el coll, la laringe i les cordes vocals. Per tant, és tornar a reaprendre a parlar correctament tal com ho fèiem quan érem petits.

Brigitte Bobet

– Vares fundar una agència de comunicació, Raw Press, com sorgeix aquesta nova etapa professional?

Publicidad

Bé, fa dos anys i mig que em vaig quedar sense feina i aquest fet és una de les millors coses que m’han passat a la vida. Va ser llavors quan em vaig plantejar el que sabia fer. Em vaig asseure davant l’ordinador a escriure què sabia fer i així va sorgir Raw Press, que és l’Agència de Comunicació que tenc amb el meu marit, el fotògraf Sergio Garcia Cañizares i amb aquesta empresa fem consultoria de comunicació, imatge i xarxes socials i ajudam empreses a poder-se instal·lar o consolidar-se en el teixit empresarial d’Eivissa i de Formentera i oferim un servei exclusiu que és el coaching de veu. He creat el meu propi mètode per ensenyar a parlar correctament que es diu «La teva força és la teva veu».

– Aquesta setmana has vengut a Formentera, a la Pimef, a fer una xerrada informativa als empresaris amb el títol Parlar per convèncer. Per què és important la paraula?

Primer és important que sàpigues treure correctament la teva veu. La veu és aire i quan som petits el traiem correctament perquè respiram bé, però de grans ho perdem. Llavors és important saber treure bé la teva veu i després saber utilitzar les paraules correctes perquè moltes vegades diem alguna cosa que en realitat no volem dir i podem ferir a la persona o transmetre un missatge totalment equivocat i això ens passa a tots. Per tant, és fonamental, i és una de les meves frases, que si canvies de forma radical la teva manera de respirar, controlaràs la veu i, per tant, la paraula i podràs controlar també les emocions i els pensaments.

A través de Raw Press Brigitte ensenya a educar la veu

– A qui van adreçades normalment les teves xerrades?

En aquest cas, a la Pimef, la xerrada va dirigida sobretot a emprenedors, però en general va bé a tothom. En funció del públic, adapt el contingut. Intent que els emprenedors o les persones que tenen un projecte empresarial puguin transmetre bé la seva idea. Explic com fer un bon elevator speech que és una presentació de dos minuts del que seria el teu projecte empresarial. En el temps que es tarda en un trajecte d’un ascensor s’ha de tractar de vendre la teva idea a algú altre, per tant, com resumir amb poc temps el teu projecte.

– En aquest cas, en aquesta classe magistral, què expliques als empresaris de Formentera?

Bé, el taller està dividit en dos parts. La primera part és purament pràctica i enseny als participants a treure correctament la seva veu. Faig fer exercicis als participants i és molt divertit perquè la gent s’adona que amb els exercicis de respiració aquesta veu sona d’una altra manera. Ens adonem per tant que tenim la veu molt més bonica del que pensam, però l’hem de treure correctament sense ofegar ni tensar les cordes vocals. Hi ha una primera part de com parlar bé, com executar correctament la fonació i la segona part és l’estructura del discurs. El que faig en definitiva és aplicar els meus 20 anys d’experiència professional com a periodista al món empresarial.

Brigitte Bobet ha creat un mètode per educar la veu

– Els periodistes a través de la paraula buscam la credibilitat. Els empresaris supòs que utilitzen la paraula per convèncer, per captar l’atenció dels clients i per seduir. Quines són les claus per aconseguir aquesta seducció?

Es tracta d’un procés. Tenc una proposta molt efectiva que és el «pla 10 setmanes» que ho faig amb classes presencials o també per Skype o WhatsApp perquè la persona vegi la seva evolució, el canvi que fa aplicant la tècnica per a parlar correctament utilitzant la respiració correcta, col·locant bé la veu darrera del nas. Amb aquest pla la persona pot veure com evoluciona i com pot treure la seva veu. Llavors si tu treus una veu seductora, que sona bé, però sent tu mateix i sense fingir ser un altre, ja captes l’atenció perquè la teva veu sona bé. Si a més a més hi ha contingut, tens alguna cosa a dir, et faran cas.

– Molta gent que no ha escoltat mai la seva veu, quan l’escolta gravada no la reconeix o no li agrada… per què no ens agrada la nostra veu?

Jo crec que no ens agrada la nostra veu perquè vivim en una cultura poc mediàtica. Als Estats Units, per exemple, quan veiem un reporter que agafa un tall de veu pel carrer, veiem que la gent parla molt bé. Aquí, de vegades, costa trobar gent que parli bé, que sigui capaç de fer una frase seguida i és una qüestió cultural, per això pens que no ens agradam, a més també d’un factor de timidesa.

– La paraula és important i també ho és la veu. Mitjançant la veu es pot agradar, desagradar, apropar o allunyar a una altra persona. La veu té realment tant de poder?

Crec que sí. En el cas dels empresaris per exemple, tot i que vivim en l’era de les xarxes socials, jo advoc totalment pel porta a porta, perquè al final un negoci o una venda la tanquen les persones. Al final vas a veure la persona o et venen a veure i, si confies en aquella persona, diràs sí i firmaràs aquell contracte. Per tant, és la veu la que transmet confiança. A més, quan fas un discurs has de pensar que la gent de tot el que dirà un orador, només se’n recordarà del 8 % del contingut i és molt poc. Per tant, si això és així, hem de potenciar tots els altres elements: el llenguatge no verbal i la veu.

– En les teves xerrades informatives ensenyes a controlar la respiració i la veu. Es pot controlar i educar la veu?

Totalment. És una tècnica, és com qui fa exercici. Jo començ totes les xerrades demanant a una persona del públic que em cronometri i faig un exercici que dura entre dos i dos minuts i mig. Es tracta d’exercicis per escalfar les cordes vocals, per preparar-me per a parlar. De la mateixa manera que una persona que va a córrer fa estiraments abans, també abans de parlar hauríem de preparar-nos el cos i normalment no ho fem, jo sí. Ho faig cada dia i sobretot quan he de parlar en públic o tenc una reunió important. Ens hem de preparar i quan fem exercicis la nostra veu canvia i arribes a notar que la veu et surt pels ulls i això és una sensació meravellosa.

Brigitte Bobet a Sant Francesc

– La veu serveix per reproduir missatges, però també expressa emoció. Pot arribar un missatge sense emocions?

Precisament la veu mostra qui som i com som. Si estàs nerviós, et tremola la veu perquè, sense adonar-nos, qualsevol cosa que ens passa ens fa tensar espatlles, ens fa tensar el coll i, per tant, ofegua laringe i les cordes vocals. L’objectiu és que la veu, que és aire, passi per les cordes vocals i que aquest aire sigui ben impulsat des de l’abdomen i no amb un cop brusc sinó que sigui suau. Per això hem d’estar relaxats.

– El contingut és important però també ho són les formes. Que és més important el que es diu o com es diu?

El més important és com es diu. Totalment. No és el mateix que el teu cap et cridi: al carrer! Et fot fora!, que et digui: mira, estam passant una etapa molt difícil com a conseqüència de la crisi, estam molt contents amb la teva feina però malauradament, i em sap molt greu, haurem de prescindir de moment dels teus serveis, però tot d’una puguem recuperar-nos seràs el primer a tornar. Per tant aquests dos missatges són molt diferents.

– Brigitte, per millorar la veu fas servir tècnica d’un logopeda nord-americà, Arthur Samuel Joseph. En què consisteix aquesta tècnica?

Sí, aquest senyor em va canviar la vida. Abans de fer periodisme vaig fer dret i vaig treballar en una orquestra però, com que m’avorria fent dret i volia ser periodista i locutora de ràdio, vaig anar amb 18 anys a una emissora de ràdio, a Segre Ràdio, i vaig començar a fer un programa al matí que es deia El despertador. El primer dia que em vaig posar davant un micròfon, simplement havia de dir la combinació guanyadora d’un sorteig, però em vaig posar molt nerviosa, em vaig bloquejar i no vaig poder dir els números guanyadors. Llavors vaig veure que no era tan fàcil posar-se davant un micròfon i va ser quan vaig conèixer Arthur Samuel Joseph amb la seva tècnica Percepció Vocal. Gràcies a aquesta tècnica, he creat el meu mètode: «La teva força és la teva veu». El mètode no és altra cosa que ser conscient de les parts, els músculs i les estructures del cos que intervenen en la fonació. Ara, quan estic parlant, el que faig és agafar aire amb l’abdomen, activ sol pèlvic, el suport de la meva veu està a la zona abdominal, la impuls cap a les cordes vocals, col·loc l’aire darrere el nas i el project amb un angle de 45 graus. Si tens aquest control, no et pots sentir malament.

– Brigitte, parlam bé en general? En tot cas, què podem fer per millorar la nostra comunicació?

Crec sincerament que hi ha poca gent que parli bé. Hi ha gent amb una veu bonica i per això t’agrada escoltar-la, però no fa falta que la veu sigui dolça ni amb unes característiques concretes. En tot cas, la veu ha de ser agradable, la veu ha de sonar clara i nítida, si no és així, és que no surt bé. D’altra banda, la gent quan parla dona puntades de peu al diccionari massa sovint i s’ha de parlar bé. La culpa, però, no la tenen les noves tecnologies. Jo som de les que escric al WhatsApp amb punts i a part i accents, perquè si escrius bé, parles bé.

 

 

Publicidad