IBANAT confirma que s’han cremat 14 hectàrees a Es Cap de Barbaria

El darrer perimetratge de l'incendi que ha realitzat l'IBANAT conclou amb 14 hectàrees cremades de zona boscosa. Ha obligat a desallotjar les cases de la zona i l'Hotel Cala Saona. Ha set necessària la intervenció de 4 helicòpters i 1 avió de l'IBANAT. El SEPRONA investiga les causes de l'incendi

5716
Arbre cremat per l'incendi
Publicidad
Agents de l’IBANAT apagant el foc

Un incendi originat al voltant de les 14:00 hores suposadament en una casa ha arrasat una gran zona de massa forestal a Es Cap de Barbaria, concretament a la zona ubicada entre Punta Rasa i Cala Saona, ha cremat 14 hectàrees de zona boscosa, segons informa IBANAT. Les flames s’han estès de forma ràpida per dintre el bosc i ha set necessari desallotjar diverses cases que es trobaven per la zona, encara que no hi ha hagut ferits.

Helicòpter de l’IBANAT amollant aigua sobre el foc

L’Hotel Cala Saona, també ha hagut de ser desallotjat per motius de prevenció, el que ha obligat a evacuar 40 persones que s’hi trobaven dins, de les 178 que actualment hi ha allotjades. També s’ha tallat la línia d’alta tensió que va Punta Rasa – Cala Saona. Tant la carretera d’accés a Cala Saona com l’Hotel varen tornar a obrir amb normalitat a les 19h.

Segons va informar el Consell Insular, a les 18:30 hores, les flames ja s’han extingit del perímetre del foc i es seguirà refrescant la zona amb aigua fins que es garantitzi que no pugui revifar, pel que s’ha declarat controlar a les 10h de diumenge,21 de maig.

Publicidad
Brigada helitrasportada de l’IBANAT

Al lloc dels fets hi ha acudit tota la flota de camions dels bombers de Formentera, 15 efectius de Protecció Civil i l’ambulància del 061. La intensitat del foc i l’extensa superfície afectada, declarada de Nivell 1, ha fet necessària la intervenció de mitjans aeris. Hi han actuat els helicòpters de l’IBANAT: H04, H01, H05, H03 i 1avió (Blanco). Pel que fa a l’actuació terrestre, hi han actuat 4 brigades (Eivissa i Mallorca) IBANAT, 2 tècnics, 2 Agents de Medi Ambient i 1 Autobomba.

Bomber apagant el foc

També s’hi han desplaçat agents del SEPRONA, i la Guàrdia Civil i la Policia Local han tallat les vies d’accés, i han controlat el perímetre de curiosos.

Tot apunta a que l’incendi es va originar en una casa a la zona de Punta Rasa, a Es Cap de Barbaria. Concretament en un quadre de llums de la caseta de la piscina. El propietari de la casa, un resident de l’illa francès, assegura haver sortit fora a fer la compra i quan ha arribat a casa al voltant de les 13:45h ha trobat que hi havia dos focs separats però «no molt allunyats»; un afectava un espai «chillout» al costat de la piscina, i l’altre foc es trobava a «l’altra banda de la paret, dins el bosc».

Bosc cremat

El propietari, que no ha volgut donar el seu nom als mitjans de comunicació presents, ha assegurat que «ell no havia deixat res encès i que no havia encès cap foc prèviament» Ha qualificat els fets de «catastròfics». Tot seguit ha avisat als bombers que hi han acudit «immediatament» a la zona. Una vegada allí un camió dels bombers s’ha quedat fix a la casa, mentre altres camions cisterna han estat fent viatges contínuament per recollir aigua de cisternes i de la dessaladora de Ca Marí. També ha set necessari una bomba per extreure l’aigua de la piscina de la casa on s’ha originat el foc.

Ara, el departament del SEPRONA de la Guàrida Civil investiga les possibles causes de l’incendi, que encara es desconeixen.

Gent fent fotos del fum, que es podia veure des de qualsevol punt de l’illa

Aquest incendi amb 14 hectàrees cremades és dels més greus que ha patit Formentera en la seva història. El darrer incendi que encara és en la memòria dels formenterers va ser produït l’estiu passat a l’illa de s’Espalmador. Un ocupant d’un iot va llençar una bengala que va cremar 1 hectàrea de massa forestal.

L’incendi d’avui ha omplit de fotografies i comentaris les xarxes socials, on molta gent ha retratat l’espectacularitat del fum que es podia veure des de qualsevol punt de l’illa.

FOTOS INCENDI ES CAP DE BARBARIA

Publicidad