Formentera, illa endins

Eva Parey presenta a la sala d'exposicions de l'Ajuntament Vell de Sant Francesc l'exposició Formentera, illa endins, una mostra on els retrats de persones de Formentera i els paisatges de l'illa són els protagonistes

La fotògrafa Eva parey

La fotògrafa catalana Eva Parey, presenta aquesta setmana a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell de Sant Francesc una mostra de fotografies que porta per títol Formentera, illa endins. En aquesta mostra l’autora presenta al públic una selecció de 25 fotografies que tenen com a protagonistes a persones i paisatges de l’illa. Els retrats mostren a persones que es caracteritzen pel seu arrelament amb la mar i amb la terra de l’illa i en altres de les instantànies apareixen paisatges que serveixen per delimitar l’entorn en què viuen aquestes persones. “En l’exposició es poden veure una col·lecció de retrats de persones arrelades a la mar i a la terra i els protagonistes són gent que he anat coneixent d’ençà que vaig venir per primera vegada a Formentera. També hi ha una sèrie de paisatges per poder mostrar l’entorn en què viuen aquestes persones i alguna fotografia una mica més evocadora”, ha comentat Eva Parey.

Una de les instantànies d’Eva Parey que es poden veure a l’exposició

Fotografies des del 2009 fins a l’actualitat

La mostra que es pot contemplar a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell recull les millors instantànies que ha fet l’autora durant els 9 anys que ve visitant Formentera. En la mostra hi apareixen les primeres persones que van ajudar l’autora a descobrir la pitiüsa menor. “Vaig arribar a l’illa per fer un reportatge de viatges com a fotògrafa freelance i vaig conèixer moltes persones però especialment vaig conèixer a una persona, en Pep de s’Espalmador, que em va obrir totes les històries que amaga aquesta illa i després vaig començar a venir i en cada viatge anava coneixent més gent”.

Bartolo al quiosco de Cala Saona, fotografia d’Eva Parey

Eva Parey comenta que des d’un principi la va atrapar l’interior de l’illa, especialment la gent gran de Formentera que havia treballat sempre la terra i també unes noves generacions que començaven a mostrar interès per la feina que havien desenvolupat els seus avis. “A Formentera vaig veure que hi havia una generació de gent gran que eren els que havien treballat la terra, però els seus fills ja estaven immersos en la indústria del turisme, i també hi havia uns pocs nets que estaven heretant la feina dels seus antecessors”, explica Eva Parey.

La exposició es podrà contemplar fins a l’1 de setembre

Les instantànies que presenta Eva Parey en aquesta exposició combinen el retrat amb altres fotografies de paisatge que serveixen per contextualitzar a unes persones dins el seu espai vital. D’aquesta manera en l’exposició es pot veure una pagesa filant llana, apareix una ovella sense llana que està al costat de la filadora, una dona anant amb un mobilette, etc. “Hi ha paisatges rurals i també està retratat el perímetre de l’illa. No podem dir que es tracta d’una illa si no veiem el contorn de l’illa”.

La mostra Formentera, illa endins podrà ser visitada en aquesta sala de cultura fins al dia  1 de setembre, de dilluns a dissabte d’11 a 14 hores i de 19 a 21 hores.

Trajectòria professional

Eva Parey és una fotògrafa catalana i fotoperiodista freelance. Els seus treballs se centren en temàtiques socials, antropologia i viatges. Des de l’any 2007 col·labora amb diferents mitjans de comunicació de Catalunya i l’Estat Espanyol com ara El Periódico de Catalunya, El País, 7K, Yo Dona, Interviu entre d’altres. També ha publicat a Quo Mèxic, Life & Style i Esquire Latinoamérica, a més d’altres publicacions d’Europa com Marie Claire, Paris Match o el Sunday Telegraph.

Destaca en la seva trajectòria el seu projecte “Vents de l’Est” que segueix a una família gitana romanesa que es mou entre Barcelona, Alemanya, França i Romania, per tal d’entendre quines són les causes i efectes de la diàspora romaní.

Eva Parey presenta Formentera, illa endins

Eva Parey porta quasi una dècada treballant a l’illa de Formentera com a fotògrafa, fotoperiodista i periodista. Durant els primers anys desenvolupa la sèrie fotogràfica Arrelats, que combina el retrat de pagesos retirats i els pocs joves emprenedors que han agafat el testimoni i preserven l’activitat del camp i de la mar.

L’any 2015 rep l’encàrrec del Consell Insular de Formentera per retratar la primera edició del projecte Cens de Terres de Cultiu que promou la recuperació del camp abandonat dut a terme per part de la Cooperativa del Camp. El resultat d’aquest treball culmina en l’exposició Un any de Cens de Terres de Cultiu que es mostra en Novembre de 2016 a la Sala d’Exposicions de Sant Francesc.

Durant tot aquest temps Eva Parey s’adona que el testimoni de la gent gran a Formentera és un dels grans valors patrimonials que té l’illa, és per això que un cop ficada en el món audiovisual, decideix començar a treballar en un documental on persones majors de l’illa seran els grans protagonistes.

Comentarios

comments

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here