Un nou incendi crema entre 10 i 15 hectàrees de zona forestal as Cap de Barbaria

IBANAT ha donat per estabilitzat el foc a les 20:30h i s'ha declarat nivell 0. Continuaran els treballs d'extinció durant la nit amb dos brigades d'IBANAT i s'esperen 20 efectius i 3 autobombes de la UME. Després dels primers perimetratges IBANAT informa que s'han cremat entre 10 i 15 hectàrees de zona forestal, molt a prop d'on es va produir l'incendi del mes de maig. S'han desallotjat 30 persones de les 7 cases que es trobaven a la zona afectada pel foc

4972
Incendio forestal / imagen de archivo
Publicidad
Compartir

Un incendi de nivell 1 ha cremat entre 10-15 hectàrees segons les primeres informacions oficials d’IBANAT, molt a prop d’on es va produïr l’incendi del mes de maig. El foc s’ha originat al costat de la carretera de l’abocador, tot i que encara es desconeixen les causes. Un vesí que passava per la zona ha donat l’avís a les 16:26h.

Agents d’IBANAT treballant en l’extinció de l’incendi

Al lloc s’hi han desplaçat tot el cos de bombers de Formentera amb dos autobombes, els voluntaris de Protecció Civil, Policia Local i Guàrdia Civil. Ràpidament s’hi han sumat els mitjans aèris amb 5 avions (1 de coordinació, 1 canadair, 2 de càrrega a terra i 1 avió amfibi), 3 helicòpters, 1 autobomba, 17 brigadistes, 2 AMA i 2 tècnics IBANAT. En total 45 persones que han treballat de valent per intentar tenir el foc controlat el més aviat possible. També hi han participat diversos camions d’empreses de Formentera que han subministrat aigua en tot moment.

Camió de la UME en la seva arribada a Formentera

Segons ha declarat Félix Sanjuan, tècnic d’IBANAT que avui ha fet les tasques de Director d’Extinció, «el foc ja ha baixat d’intensitat», s’ha donat per estabilitzat a les 20:30h i s’ha declarat nivell 0. El vent de 35-40 Km per hora de gregal i la humitat del 69% ha dificultat l’extensió de l’incendi. A darrera hora de la tarda ha arribat a Formentera la Unitat Militar d’Emergències (UME) amb 3 autobombes, que ja estàn fixes a Eivissa des d’aquest estiu, i 20 efectius, provinents de Bétera, València. Quedaran tota la nit refrescant la zona juntament amb 2 brigades d’IBANAT. Segons Sanjuan, encara quedaran durant «dos o tres dies» fent feina per donar l’incendi extingit.

Publicidad
Zona de bosc cremada per l’incendi

El tènic d’IBANAT ha explicat que es dona un foc per estabilitzat quan es preveu que no s’estendrà per la zona, controlat és quan s’ha tancat el foc i no pot seguir el seu pas, i extingit quan ja hi ha tota la seguretat que està tot el perímetre apagat.

S’han hagut de desallotjar unes 30 persones de les 7 cases que es trobaven a prop de l’incendi, 2 d’elles han estat en perill però la ràpida actuació dels efectius d’emergències han evitat que les flames afectessin l’estructura dels immobles. Han confirmat que cap persona ha set ferida.

Carretera de l’abocador d’Es Cap ha set tallada

La carretera en direcció a l’abocador ha quedat tallada des del primer moment. Encara no han confirmat quan podran tornar a les seves cases les persones desallotjades.

Fins la zona s’hi ha desplaçat Jaume Ferrer, president del Consell, Daisee Aguilera, consellera de Medi Ambient i Bartomeu Escandell, conseller de presidencia i territori del Consell Insular per seguir l’evolució de l’incendi.

Avió tirant aigua sobre la zona forestal cremada

Bartomeu Escandell, ha lamentat aquest segon incendi «de magnituts importants» a Formentera en aquest estiu, encara que ha agrait la ràpida intervenció dels efectius d’emergències. «Aquest foc ha començat de forma més virulenta que l’incendi del mes de maig, el ràpid desplegament dels serveis d’emergències han permès fixar el perímetre molt abans», ha explicat Bartomeu Escandell. Pel conseller la preocupació «és total» per ser la segona vegada que hi ha un incendi en aquesta mateixa zona propera a Cala Saona i ha fet una crida al «comportament cívic que ajuda a què no passin aquestes desgràcies», fent especial èmfasi en l’importància de no tirar llosques a terra.

Ara tot queda pendent de les investigacions de la Guàrdia Civil SEPRONA que s’han desplaçat a la zona per investigar quines han set les causes de l’incendi originat a uns 30 metres de la vorera de la carretera de l’abocador. Les flames han seguit a prop de la carretera, sense arribar a l’altre costat, fins a més de 200 metres i cap a dintre el bosc, que és ple de massa forestal seca.

Una vegada més la densa columna de fum s’ha pogut visualitzar des de qualsevol punt de Formentera, el que ha provocat que les xarxes socials s’hagin omplit de fotografies.

 

 

Galeria fotogràfica incendi Es Cap de Barbaria

Publicidad