La PIME de Formentera demana explicacions sobre l’edifici de l’APB

La PIMEF exigeix explicacions a l'APB sobre el problema que afecta a l'edifici d'aparcaments de La Savina. Els empresaris del sector critiquen,a més, que l'empresa concessionària de l'edifici, Solvagaray, imposa unes condicions per ocupar les oficines que son inassumibles

473
Nou edifici d'aparcaments de La Savina
Publicidad

La discòrdia que ha generat l’edifici que ha construït Autoritat Portuària a La Savina, que ha d’acollir les empreses de lloguer de vehicles, preocupa cada vegada més als empresaris del sector. Una situació que el President de la PIME de Formentera, Pep Mayans, ha qualificat de «frustrant» i considera de «màxim interès general per l’illa». En el darrer Comitè Executiu de la Petit I Mitjana Empresa de Formentera es va posar a sobre la taula la preocupació de les empreses de lloguer de vehicles que hauran de tornar a ocupar l’espai públic del Port de La Savina amb la seva flota desplegada al carrer, «un fet que redunda en la disminució d’espai per aparcament pels usuaris». A més, els lloguers que ocupaven un local a l’anterior edifici hauran de repetir un estiu més dins uns mòduls prefabricats. Per la PIMEF aquesta imatge, de la qual es vol passar pàgina, «genera la sensació de saturació a la zona», i demana «explicacions públiques de quina és la situació real que està afectant la recepció de l’edifici» per part de l’Autoritat Portuària de Balears.

Nou edifici d’aparcaments de La Savina

Recordam, que l’APB no ha recepcionat la finalització de les obres per què assegura que té una irregularitat. Concretament, afecta una modificació del projecte constructiu en les dimensions d’alçada del subterrani que ha variat uns 60 centímetres la seva mida. Afirmen que aquesta alçada no correspon a la que s’havia projectat inicialment. L’empresa constructora, Solvagaray es defensa i assegura que aquesta modificació s’ha informat en tot moment a Autoritat Portuària durant el procés constructiu. Aquestes tensions han generat un nou problema que se suma a la llarga llista d’incidències que ha patit aquesta infraestructura al llarg dels anys i que han endarrerit la seva posada en funcionament, prevista pel 2016.

Per tots aquests motius la PIMEF sol·licita una «resposta immediata d’Autoritat Portuària, quines solucions es donaran i en quin termini». Opinen que «l’edifici es veu finalitzat» i no entenen que «estigui tot l’estiu buit i sense activitat».

Publicidad

Segons ha pogut saber Formentera Avui, hi ha encara més malestar entre les empreses rent a cars pel plec de condicions que es demanen per a ocupar una oficina i els llocs d’aparcament al nou edifici. La construcció d’aquesta infraestructura va ser concedida en l’any 2011 a l’empresa Solvagaray, del grup d’empreses de Nicolás Mayol, que també assumeix l’explotació de l’immoble durant gairebé dues dècades.

Nou edifici d’aparcaments de La Savina

De les nou empreses que antigament ocupaven oficines a l’anterior edifici, només una d’elles ha aconseguit entrar-hi. Les altres vuit han quedat fora del concurs per oferir una proposta econòmica massa baixa. A més, hi ha entrat una nova empresa que no tenia oficina a l’anterior edifici. La principal preocupació de les empreses de lloguer és que no s’hagi mantingut l’antiguitat de les que ja hi eren.

Els preus que es demanen per ocupar les oficines al nou edifici arriben fins als 120.000 euros anuals, en contractes de tres anys, i temen que es puguin arribar a demanar fins a 7.000 euros per una plaça d’aparcament. Unes condicions econòmiques que els empresaris del sector consideren inassumibles i asseguren que no són les mateixes que demanava Autoritat Portuària quan va convocar el concurs públic. Una licitació que es va fer l’any 2010 i el projecte presentat per Solvagaray no complia amb la volumetria correcte per adaptar-se al Pla Especial de la Savina, ja que, en principi, l’edifici superava l’altura autoritzada en aquesta normativa. Davant aquesta circumstància, ell Consell Insular va denegar la llicència d’obres. Es va haver de fer una modificació del projecte, que va ser aprovada per la APB, i consistia a eliminar una altura de l’edificació i ampliar la superfície de planta en uns 800 metres quadrats. L’altra empresa licitadora, però, va presentar un recurs contenciós on demanava una nova licitació, ja que el projecte inicial havia tingut una modificació. Finalment, amb tots els problemes administratius i judicials que s’han presentat, han passat els anys i l’execució de l’obra ha seguit sent per Solvagaray que havia de tenir finalitzades les obres de l’edifici per finals del mes de maig del 2016.

Cabina de control d’entrada al Port de La Savina de l’APB

Per aquest motiu, els empresaris critiquen que ara sigui Solvagaray la que imposa els seus criteris per accedir a les noves oficines i a preus molt elevats, sense respectar les condicions inicials que demanava l’APB per fer-se amb l’explotació de l’edifici. Es troben expectants per saber com actuarà Autoritat Portuària i anuncien que si aquestes condicions continuen endavant podrien impugnar el concurs.

Per altra banda, però sense deixar La Savina, en la reunió del Comitè Executiu de la Petita I Mitjana Empresa de Formentera, nombrosos empresaris van manifestar les seves queixes per les obres que s’estan realitzant en el port de la Savina «amb els problemes logístics i d’imatge que s’han generat, just quan comença la temporada en Setmana Santa quan aquestes obres, sens dubte necessàries, podrien haver-se realitzat a un altre moment de l’any».

 

Notícia relacionada:

Autoritat Portuària assegura que l’edifici d’aparcaments de La Savina té una irregularitat

Publicidad