Conclou amb èxit la novena edició de Formentera Fotogràfica

L'edició d'enguany ha tornat a comptar amb professionals de la fotografia de màxim prestigi nacional i internacional i en aquesta ocasió les dones fotògrafes han estat les protagonistes amb professionals del sector de màxima rellevància com Lúa Ribeira, Gloria Oyarzábal, Cristina de Middle o Ana Esmith-Miss Beige

1133
Novena edició de Formentera Fotogràfica
Publicidad
Compartir

Un any més l’illa de Formentera ha estat l’escenari escollit per celebrar una nova edició de Formentera Fotogràfica, un encontre de fotografia dirigit per Francesc Fàbregas i Marina Feliu que aquest any ja ha arribat a la seva novena edició.

Des del passat divendres i fins ahir dimarts gairebé un centenar de participants han pogut gaudir de conferències, tallers i activitats a l’aire lliure relacionades amb el món de la fotografia. Un any més el festival s’ha caracteritzat per ser un encontre de fotografia de màxim nivell amb un marcat caràcter eclèctic i que, sorprenentment, aconsegueix innovar cada any.

En aquesta ocasió, tal com ha explicat el director del festival, Francesc Fàbregas, un taller sobre la recuperació dels arxius fotogràfics o la part gastronòmica de la fotografia han format part d’aquests elements innovadors. «Aquest any hem fet un pas endavant amb noves històries perquè el festival segueix amb la filosofia de la diversitat. Hem entrat en una altra dinàmica, introduint elements nous com, per exemple, les xerrades i els tallers sobre la recuperació dels arxius, que és un tema que ens afecta a tots i que gràcies a la ponència de Paco Gómez hem fet una pinzellada d’aquest tema. Un altre aspecte que ha trencat ha sigut l’experiment de Nando Esteva, persona apassionada del món de la gastronomia i investigador i que fa unes obres artístiques espectaculars, són productes que es transformen en una obra d’art», ha explicat Francesc Fàbregues.

Publicidad

Ponències de luxe

D’entre les ponències celebrades aquest any cal destacar les xerrades dels fotògrafs Fernando Maquieira, de l’artista visual Jon Cazenave o del fotoperiodista Luis Tato.

En el cas de Fernando Maquieira, aquest fotògraf va presentar a Formentera la seva darrera publicació titulada Una història minúscula que té com a protagonista a les formigues. El seu treball fotogràfic neix en ple confinament a la casa dels seus pares, a Madrid, quan el fotògraf descobreix per casualitat un niu de formigues que acaben convertint-se en el motiu fotogràfic de les seves instantànies.

L’economista i artista visual Jon Cazenave ha estat també un dels protagonistes de la novena edició de Formentera Fotogràfica. Cazenave va explicar als participants la importància que té el paisatge fotografiat per ajudar-nos a comprendre millor el context en què vivim i facilitar la construcció de la nostra pròpia identitat.

El fotoperiodista Luis Tato en un moment de la seva ponència

El fotoperiodista Luis Tato, guardonat amb el premi World Press Photo d’enguany, ha estat un altre de les peces clau d’aquesta novena edició de Formentera Fotogràfica. En aquest cas, el reporter va explicar la feina que ha desenvolupat fins ara per alguns dels mitjans i per les agències de notícies més importants del món i la seva tasca de fotoperiodista desenvolupada al continent africà.

Les professionals de la fotografia

La presència femenina del festival ha estat aquest any més marcada que mai amb la participació de figures de màxima rellevància en aquest camp. Aquest és el cas de professionals de la fotografia com Lúa Ribeira, Gloria Oyarzábal, Ana Esmith-Miss Beige, Cristina de Middel o Sofia Moro.

Lúa Riberira, fotògrafa membre associada de l’agència Magnum des del 2018, resideix actualment al Regne Unit i s’ha desplaçat fins a Formentera per explicar la seva peculiar manera de treballar la fotografia documental. Durant la ponència, Ribeira va mostrar als assistents la seva feina desenvolupada durant els darrers 5 anys amb exemples de fotografies que formen part del projecte Noises i que tracta sobre la feminitat i la cultura del dancehall britànic.

Lúa Ribeira és fotògrafa associada de la prestigiosa agència Magnum

Gràcies a la ponència de Gloria Oyarzábal aquesta fotògrafa i artista visual va explicar als participants del certamen la seva tasca fotogràfica centrada principalment al continent africà. Mitjançant una àmplia selecció fotogràfica Oyarzábal va posar en relleu durant la ponència el seu interès per la construcció de l’imaginari africà, els processos de colonització i descolonització i també el seu interès pels processos feministes del país.

I si hi ha una autora que aprofundeix més encara en el concepte de feminitat, aquesta és sens dubte Ana Esmith. Aquesta periodista llicenciada també en art dramàtic ha vingut aquest any a Formentera a explicar el personatge Miss Beige, un personatge que a través de la fotografia aconsegueix aprofundir en els estereotips femenins, remoure consciències i provocar la crítica social.

La fotògrafa freelance i especialista en retrats, Sofia Moro, i la fotògrafa associada a la prestigiosa agència Magnum, Premi Nacional de Fotografia del 2017, Cristina de Middel, han completat el cartell de les professionals femenines que han assistit aquest any a la novena edició de Formentera Fotogràfica.

Cristina de Middel,Premi Nacional de Fotografia 2017, ha participat en l’edició d’enguany

«Aquest any d’una manera natural persones que feia molt temps que anava al darrere com Lúa Ribeira i Crisitina de Middel, que estan a l’agència Magnum i que fins ara no hi havia hagut manera, aquest any les coses s’han posat bé i han pogut venir. No hem fet paritat, però hem tingut una presència femenina molt important, la més important dels darrers nou anys», ha conclòs el director del Festival Francesc Fàbregas.

Publicidad