Dos inspectors de treball quedaran fixos a Formentera durant l’estiu per fer inspeccions «en qualsevol dia i hora»

El Govern i Consell han presentat el Pla de lluita contra la precarietat laboral en aquest any 2017. Per reforçar els controls en els mesos d'estiu, dos inspectors de treball queden fixos a Formentera per a realitzar inspeccions "en qualsevol moment, dia i hora" fins a finals del mes d'agost. Tot i aquest reforç d'estiu, els controls a les empreses es seguiran realitzant durant tot l'any. Les dades reflecteixen que un 36% dels contractes que han passat per inspecció estaven cometent un frau a la llei laboral en el conjunt de les Balears

2037
Zona comercial Sant Francesc Xavier / foto de archivo
Publicidad
Compartir

La Directora general de Treball, Economia Social i Salut laboral, Isabel Castro, juntament amb la Consellera insular de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer, han presentat aquest matí el Pla de Treball contra la precarietat laboral que es portarà a terme a Formentera. Els principals objectius seran transformar en indefinits aquells contractes temporals que no tenen causa real, convertir els falsos «temps parcials» (aquells que treballen tenen contracte de 2 hores i en treballen moltes més) en contractes a temps complet i assegurar unes cotitzacions reals segons el temps treballat.

Alejandra Ferrer, Consellera de Territori i Turisme, i Isabel Castro, Directora General de Treball

Per aquest motiu, dins de la planificació ordinària, la Conselleria de treball ha programat més actuacions centrades els mesos d’estiu en matèria de control de temporalitat i parcialitat.

Han explicat que des de principis de juliol ja hi ha dos inspectors de treball que queden fixos a l’illa per a realitzar inspeccions «en qualsevol moment, dia i hora» i que seguiran fins a finals del mes d’agost, segons ha detallat Alejandra Ferrer. Aquests inspectors del Govern tenen planificades almenys 80 actuacions a l’illa, encara que poden ser més si consideren que alguna empresa pot estar cometent alguna infracció. En total a les Balears hi haurà 32 inspectors i subinspectors (més un administratiu) que portaran a terme 1.300 actuacions. El Consell de Formentera ha col·laborat amb el Govern per cercar allotjament durant els mesos centrals de l’estiu perquè els inspectors puguin quedar a l’illa i realitzar els controls a les empreses. Aquest serà un reforç d’estiu, «però les inspeccions seguiran produint-se durant tot l’any amb inspectors que es desplaçaran des d’Eivissa de forma regular», ha puntualitzat Ferrer.

Publicidad

Aquesta mesura s’ha pres per lluitar contra la precarietat laboral a les Balears, on gairebé 9 de cada 10 contractes nous que se signen a la Comunitat Autònoma són de caràcter temporal, el que reflecteix una temporalitat elevada del 28%, pràcticament el doble que la mitjana a Europa. Una tendència a l’alça que s’ha produït especialment des de 2012.

La col·laboració entre Consell i Govern en aquesta matèria ja fa tres anys que s’està portant a terme i han «ajudat a garantir millores laborals a molts treballadors», segons ha destacat la consellera de Territori i Turisme. La novetat és que enguany, les negociacions del Govern amb el Ministeri d’Ocupació han permès establir convenis per augmentar el nombre d’inspectors presents a Formentera i la resta d’illes.

També es perseguirà a aquelles empreses que no tenen els seus treballadors assegurats a la Seguretat Social. En aquest sentit, en l’any 2016 es varen detectar faltes d’altes a l’INSS no només a Formentera sinó també a la resta d’illes, encara que no han donat xifres oficials. Una situació que implica sancions als empresaris a partir de 1.126 € per cada treballador sense contracte. En el cas que el treballador no estigui donat d’alta i estigui cobrant prestació social, aquest perdria el que li queda d’ajuda econòmica i la sanció per l’empresari s’incrementa a 10.000 €.

Una de les dades que més preocupa a la Conselleria de Comerç, Treball i Indústria, és que en 2016 un 36% dels contractes que han passat per inspecció estaven cometent un frau a la llei laboral, és a dir 1 de cada 3 contractes. Segons la Directora general de Treball, Isabel Castro, aquesta dada indica que les inspeccions són efectives, però també reflecteixen que el frau està molt «normalitzat en les empreses de Balears». Aquesta dada alarmant no només s’extreu de Formentera, sinó que s’ha captat a tot l’arxipèlag balear. Concretament, a la nostra illa en 2016 es varen convertir 361 contractes temporals en indefinits.

Castro ha destacat que gràcies a aquest Pla de Treball contra la precarietat laboral, l’evolució de les dades d’ocupació dels darrers trimestres és positiva, fins al punt que al mes de maig hi ha enregistrats més ocupats que abans de la crisi econòmica, a banda d’avançar en creació d’ocupació i reducció de l’atur.

Publicidad