L’illa de Formentera comptarà abans de l’any 2020 amb la nova interconnexió elèctrica entre les Pitiüses, que suposarà una inversió de 78 milions d’euros. Es tracta d’un projecte que «garantirà el subministrament elèctric que necessita Formentera tant en l’estiu com en l’hivern i permetrà reduir costos, ja que serà un sistema més eficient», segons ha apuntat el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, en la seva visita a l’illa.
Actualment, la capacitat energètica de Formentera depèn de dos cables submarins que provenen d’Eivissa de 32 kV de potència, que tenen una antiguitat de 42 anys el primer circuit i 34 el segon. Aquests enllaços porten l’energia fins a la subestació de Ca Marí però només permeten garantir l’energia que consumeixen els formenterers en els mesos d’hivern. Per aquest motiu, en els mesos d’estiu, on hi ha més demanda energètica, s’ha d’engegar la turbina de Ca Marí. Un sistema, que avui dia queda obsolet i que provoca un fort impacte en el medi ambient. De fet, ja són molts anys que els vesins d’aquesta zona es queixen pel fort soroll que emet l’antiga turbina i les emissions de fums que genera. Segons ha dit Pons, «no pot ser que en l’any 2017 aquesta subestació segueixi en funcionament». En aquest sentit ha anunciat que els grups electrògens que reforcen el servei a l’estiu, també es mantindran durant l’hivern, per tal de» no fer servir la turbina de la central de Ca Marí de manera definitiva».
Aquesta és l’alternativa que proposa el Govern fins que el tercer cable elèctric entre Eivissa i Formentera no estigui operatiu. Així ho han fet arribar al Ministre d’Energia, Álvaro Nadal, que, segons Pons, ho ha «vist amb bons ulls» encara que «no ha donat una resposta definitiva, però entenem que no hi haurà cap problema».
La nova interconnexió que han presentat al Consell Insular permetrà, a més, «la integració de desenvolupament d’energies renovables i el desenvolupament de la mobilitat elèctrica en condicions de seguretat per al sistema , el que aportarà també beneficis mediambientals en reduir les emissions de CO2», segons ha detallat el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard.
Encara que han presentat el projecte de forma global, administrativament es divideix en dos, ja que les millores a les subestacions són competència de l’administració autonòmica, i tot el que fa als enllaços i traçat depèn del Ministeri d’Energia.
El projecte que ha elaborat Red Eléctrica de España està des d’avui en exposició pública i tindrà 30 dies on qualsevol persona hi pot fer al·legacions. En aquest sentit, el President del Consell Insular de Formentera, Jaume Ferrer, ha avançat que presentaran al·legacions al projecte «per intentar que l’afectació en l’àmbit territorial sigui el mínim possible».
Característiques de la nova doble interconnexió elèctrica
El projecte consisteix en la construcció d’una nova subestació a Formentera amb una capacitat de 132kV, l’ampliació de la subestació Torrent 132kV a Eivissa, els trams terrestres en ambdues illes seran soterrats així com l’enllaç submarí (per protegir-lo de les àncores dels vaixells i altres agressions). A més, el nou cablejat també incorporarà un enllaç tripolar de fibra òptica integrada amb corrent alterna, el que millorarà la connectivitat de Formentera.
El traçat del cable es farà bordejant la Reserva Marina d’Es Freus, encara que el tram per entrar-lo a la nostra illa haurà de passar per dintre el Parc Natural. En aquest sentit, Eduardo Maynau, delegat regional de Red Eléctrica de España, ha anunciat «el traçat està dissenyat per minimitzar al màxim l’impacte sobre la posidònia i el fons marí». Assegura que el projecte compta amb estudis d’impacte ambiental i que Red Eléctrica desenvolupa una «tècnica pionera a Europa» amb una «micropreforació dirigida» pel que l’afectació sobre la posidònia serà «pràcticament nul·la».
La profunditat màxima prevista del cable serà de 65 metres, la tensió nominal de 132kV i la potència de 100 MW.