La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i Ángel Encinas, del Departament d’Innovació i Tecnologia de l’empresa concessionària Aquàlia, han presentat el projecte «Formentera Water Smart Island» al Congrés Internacional SWAN 2018, que se celebra a Barcelona, segons ha informat el Consell de Formentera en una nota de premsa.
Aguilera i Encinas han fet la seva presentació en el marc de la conferència «Prioritzar les Ciutats Intel·ligents: conscienciació, compromís i responsabilitat», moderada per la responsable de l’àrea de Gestió Intel·ligent del departament d’Innovació d’Aquàlia, Eva Martínez.
Formentera Water Smart Island
Formentera Water Samart Island és el projecte implantat a Sant Ferran, on es va desenvolupar un sistema de tele lectura de comptadors intel·ligents d’aigua amb molt bons resultats que ha portat al Consell a decidir implantar-los en tota l’illa amb 2.394 comptadors, sense cap cost directe per als ciutadans. El sistema permet la lectura dels comptadors de l’aigua en temps real, millorant la informació al client i l’eficiència de la xarxa.
L’objectiu, segons expliquen des del Consell, és aconseguir un ús sostenible i adequat de l’aigua, molt valuosa per a l’illa. De fet, el 2017 el rendiment hidràulic a Formentera ha estat d’un 89,57%.
Els avantatges del nou sistema d’aigües
Des del Consell de Formentera expliquen que el nou sistema de gestió de l’aigua té molts avantatges per als usuaris. D’una banda, permet la lectura del comptador sense necessitat d’accedir a la comunitat o a l’habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. A més, detecta si existeix una fuita interior en l’habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d’aigua. També indica quan existeix un comportament anòmal del comptador per parada del mateix i facilita al Servei d’Aigües informació desglossada per hores de l’aigua que no es registra a causa de pèrdues en la canonada de distribució per trencaments, fraus o consums no controlats.
Així mateix, aquest sistema permet disposar d’un coneixement de la demanda d’aigua a cada zona a més d’informació objectiva i detallada de cara a definir un pla d’inversió de la xarxa.
Des del Consell de Formentera recorden que el projecte del sistema de lectura remota és un pas més en l’aposta pel desenvolupament tecnològic que es va implantant des dels darrers anys en el Servei d’Aigües de Formentera, on ja es compta amb un sistema de telecontrol i telecomandament de totes les infraestructures d’abastament i sanejament d’aigua, així com amb equipaments de control remot de la sectorització de la xarxa de distribució i tecnologies de detecció informatitzada de fuites.