Juanjo Ferrer denuncia davant del Ple del Senat el “retrocés” del català a les illes

Per el senador les mesures del “Govern del Partit Popular i l’ultranacionalisme franquista de Vox creen problemes on no n'hi ha”

278
Senador Juanjo Ferrer en un pleno de la Cámara alta
Senador Juanjo Ferrer en un pleno de la Cámara alta / imagen de archivo
Publicidad
Compartir

El senador d’Eivissa i Formentera, Juanjo Ferrer, ha denunciat davant del Ple del Senat les “contínues iniciatives en què es fa retrocedir l’ús del català en tots els àmbits: educació, cultura, administració pública” a les Illes Balears, a pesar que “durant dècades s’havia aconseguit un molt ampli consens”. Les mesures del “Govern del Partit Popular i l’ultranacionalisme franquista” de Vox “creen problemes on no n’hi ha”, ha lamentat el senador.

En els anys de democràcia, “totes les forces polítiques havien acordat mesures per promocionar l’ús del català també dins de l’Administració”. “Aquest consens ara perilla, de fet, no hi és. No existeix en aquesta legislatura”, ha lamentat el senador.

Juanjo Ferrer ha citat alguns exemples del que està passant a les Illes: “Al Parlament de les Illes Balears s’han aprovat iniciatives per segregar l’alumnat per llengua a les escoles, amb un cost de 20 milions d’euros, per promocionar el bilingüisme al Parlament, on fins ara es feia tot en català amb una unanimitat que venia de l’any 1991”. Mesures del PP i Vox que “busquen crear més desigualtats i més enfrontaments entre la gent”.

Publicidad

“Aquest enfrontament i aquestes desigualtats ho tenim, ho veiem aquests últims dies a Mallorca. Fa una setmana, un àrbitre va expulsar un entrenador de futbol per parlar en català. L’Audiència Nacional va exigir ahir denegar la nacionalitat a una persona que fa més de 28 anys que viu a Mallorca, perquè només parla català, com els passava als meus güelos”, ha explicat.

“L’Administració pública és un dels àmbits en què l’ús del català és menys freqüent. En àmbit com l’Administració de Justícia, atendre la ciutadania en les diferents llengües per garantir els drets de tots els ciutadans i ciutadanes”.

“Consideram imprescindible que l’Administració de l’Estat executi una adaptació progressiva de comunicacions, tràmits, resolucions o peticions que es realitzin per qualsevol mitjà, especialment els electrònics o telemàtics, així com els portals d’accessos a web i aplicacions”, ha dit Juanjo Ferrer davant del Ple del Senat.

“Creiem que els avenços que s’han experimentat en la tecnologia en els darrers anys fan que sigui molt més fàcil, ara que mai, aplicar les mesures necessàries perquè els ciutadans tinguem el dret d’expressar-nos en la nostra llengua en tots els àmbits”. El senador ha finalitzat posant l’exemple d’una publicitat d’un telèfon mòbil en què “parlant una persona i una altra, sense conèixer l’idioma, li respon i es poden comunicar, idò això és”.

Publicidad