Formentera Fotogràfica: 10 anys fent història

Unes 140 persones, entre participants, ponents i organitzadors, han assistit aquest any al desè aniversari del festival Formentera Fotogràfica, un certamen de fotografia que ha tornat a comptar amb ponents de màxim nivell com el premi Pulitzer de fotografia Emilio Morenatti o el reconegut fotògraf Ramón Masats

703
Formentera Fotogràfica 10 anys
Publicidad
Compartir

Durant aquest cap de setmana s’ha celebrat a Formentera la desena edició del festival de fotografia Formentera Fotogràfica, un festival que aquest any s’ha engalanat per celebrar els seus deu anys de vida. Durant quatre dies, del 26 al 29 de maig, el centenar de participants que han assistit al festival han compartit experiències amb professionals de primer nivell de la fotografia, juntament amb cineastes, editors, escriptors i altres professionals de la imatge.

Una programació de luxe

Per celebrar aquesta edició tan especial el festival ha comptat un any més amb la presència de professionals de reconegut prestigi en el món de la fotografia com és el cas de fotoperiodistes experts en conflictes bèl·lics com Santi Palacios (Premi Nacional de Fotoperiodisme, 2015 i 2016) i Emilio Morenatti que, precisament l’any passat, va rebre el guardó més gran que es pot rebre en la seva categoria: el Premi Pulitzer 2021 i que aquest any ha volgut tornar a estar present en aquesta edició especial.

Publicidad
Emilio Morenatti i Santi Palacios durant la seva ponència

El cartell de luxe del festival s’ha completat amb el tàndem format pel cineasta David Trueba i el fotògraf i entrenador de futbol Ernesto Valverde, dos autors que varen ser els encarregats d’inaugurar el cicle de xerrades de la desena edició del festival.

Ernesto Valvelde i David Trueba

Les fotògrafes documentals Anna Surinyach i Judith Prat varen completar també el cartell amb una ponència sobre les seves trajectòries amb el títol: ‘Democratitzar les mirades per a desestereotipar col·lectius’.

Els retratistes Jorge Fuembuena, Jean Marie del Moral i Chema Conesa han estat també els altres grans protagonistes del festival juntament amb altres professionals de primer nivell que han compartit les seves extenses i singulars trajectòries en forma de ponència, com és el cas d’Evgenia Arbugaeva, Laia Abril, Aleix Plademunt i les Fotolateras.

Un festival transversal

Segons ha explicat el director del festival, Francesc Fàbregas, aquest any s’ha escollit un format nou dins el festival amb l’objectiu d’obrir nous horitzons més enllà de la fotografia i buscar una nova perspectiva. Amb aquesta intenció les ponències s’han convertit en xerrades on a més de la fotografia com a principal eix vertebrador també s’han tocat altres temes que estan lligats i estretament relacionats amb aquest camp cultural.

«Aquest any ha sigut extraordinari perquè s’han ajuntat una sèrie de components i hem apostat per una fórmula diferent de la que havíem fet fins ara amb les ponencies compartides com la del Valverde i Trueba o la del Morenatti-Palacios. No només hem parlat de fotografia, hem parlat de literatura, de cinema, de fotoperiodisme, de cultura visual contemporània. Amb aquesta nova fórmula hem obert una finestra molt interessant que ens enriqueix a totes les persones que estem immersos en aquest món cultural. S’ha de ser valent i trencar els formats.», ha afirmat Francesc Fàbregas.

Homenatge a Ramón Masats

Un dels actes més importants del festival ha estat, sens dubte,  l’acte d’homenatge a Ramon Masats (Premi Nacional de Fotografia 2004) que va ser conduït pel periodista Chema Conesa, guardonat recentment amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts pel Ministeri de Cultura. Durant la ponència Chema Conesa i el mateix Masats van fer un repàs de la trajectòria humana i professional d’aquest reconegut autor a través de la projecció de part de la seva obra, el seu arxiu íntim i la seva bibliografia.

«Un dels aspectes més destacats del festival ha estat, sens dubte, l’acte de cloenda amb un gran homenatge a Ramon Masats. El fet de poder comptar amb Ramón Masats, poder-lo tenir a Formentera crec ha sigut una cosa única i irrepetible. Aquest regal que ens ha fet Ramon Masats ha sigut un gran regal per Formentera i pel festival. Una persona de 91 anys que ha tingut el valor d’arribar a Formentera, ha sigut extraordinari, acompanyat d’uns dels comissaris més importants que tenim a aquest país, Chema Conesa, ha sigut la millor cloenda que es podria fer ara mateix», ha explicat Francesc Fàbregas.

Chema Conesa i Ramón Masats

Deu anys d’història

Des de la seva posada en marxa, l’any 2013, el festival Formentera Fotogràfica ha comptat amb la participació de més d’un centenar de fotògrafes i fotògrafs de referència com: Samuel Aranda, Sandra Balsells, Joana Biarnés, Vari Caramés, Ricardo Cases, Colita, Antoine d’Agata, Ricky Dávila, Manel Esclusa, Donna Ferrato, Joan Fontcuberta, Cristina García Rodero, Ricard García Vilanova, Alberto García Alix, Chema Madoz, Fernando Maquieira, Cristina de Middel, Eduardo Momeñe, Emilio Morenatti, Sofia Moro, Isabel Muñoz, José Manuel Navia, Manuel Outumuro, Glòria Oyarzabal, Martin Parr, Carlos Pérez Siquier, Tanit Plana, Eugenio Recuenco, Lua Ribeira, Txema Salvans, Gervasio Sánchez, Tino Soriano i Txema Yeste, entre altres.

Publicidad