L’Hospital de Formentera realitza els primers TAC

Set pacients ja han estat atesos a Formentera i han evitat el trasllat a l'Hospital de Can Misses. Els responsables de Servei de Radiologia han dissenyat una posada en marxa progressiva que començarà amb els TAC programats sense contrast

1308
Presentació del nou TAC de l'Hospital de Formentera
Publicidad
Supermercats de Formentera, Supermercat La Savina, Es Basic, supermercadoonilne.com

Set pacients de Formentera s’han beneficiat ja de la posada en marxa del TAC a l’hospital de l’illa, una prestació llargament demandada, que s’ha fet realitat segons els terminis previstos. Així ho ha constatat avui la consellera de Salut, Patricia Gómez, en la seva visita a l’Hospital de Formentera per fer la presentació del servei.

Presentació del nou servei de TAC a l’Hospital de Formentera

Segons ha explicat la consellera de salut, Patricià Gómez, «la posada en marxa del TAC és molt important, ja que evitarà als pacients haver de desplaçar-se a Eivissa per a aquestes proves i, a més, millorarà la capacitat diagnòstica dels professionals de Formentera».

473 TAC fets a pacients de Formentera durant el 2017

Publicidad

Segons expliquen des de la conselleria de Salut en una nota de premsa, l’any passat es van realitzar 473 TAC a Can Misses a pacients de Formentera. Així ho ha manifestat també la consellera de salut, Patricia Gómez, durant la visita que ha realitzat a Formentera acompanyada de la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, el cap del Servei de Radiologia, Francisco Cuesta, i el director de l’Hospital de Formentera, Antonio Sanz.

El TAC de Formentera és un aparell d’última generació

Un TAC d’última generació

El TAC de l’Hospital de Formentera és un tomògraf d’última generació de 16 talls que presenta, entre les seves principals novetats, un sistema de reconstrucció avançada que, a més de millorar la qualitat de la imatge, garanteix una reducció de la radiació de fins a un 70%. Així mateix compta amb eines de control de dosi DoseCheck, modulació de dosi per a òrgans sensibles, i un sistema d’estalvi d’energia dissenyat per reduir el consum d’electricitat amb un estalvi d’energia de més del 62% en comparació amb tecnologies prèvies.

Les obres d’adequació de l’espai van començar el passat 7 de febrer i, encara que l’estimació inicial va ser de tres mesos, l’execució i l’arribada del TAC, es van avançar un mes.

La formació als tècnics per part de l’empresa adjudicatària, General Electric, es va dur a terme a començaments de juny i, des d’aleshores, set pacients ja han pogut ser atesos al seu lloc de residència.

L’espai del Servei de Radiologia, s’ha ampliat en 32 m² per donar cabuda al nou aparell i ha passat de 110 m² a 142 m². La nova sala disposa de prop de 60 m² i compta amb dos accessos diferenciats per a pacients hospitalitzats i per a pacients ambulatoris.

Encara que l’import de licitació va ser de 495.374 € (IVA inclòs), l’import d’adjudicació va ser de 321.860 € (IVA inclòs) i inclou, a més de l’adquisició del TAC i les obres d’adequació de l’espai, el manteniment integral durant dos anys.

Presentació del nou servei de TAC a l’Hospital de Formentera

Augmenten un 13% els TAC realitzats a pacients de Formentera el 2018

Des de gener a maig de 2017 es van realitzar 184 TAC —a pacients residents a Formentera— a l’Hospital Can Misses, xifra que ha crescut un 13% en els primers cinc mesos de l’any 2018. Fins al maig del present exercici s’han fet 208 TAC. El 70% (147) són TAC de zona toràcica, abdominal i pelviana, el 21,5% (44) són TAC cerebrals, el 5,76% (12) són de cara i base de crani, el 3,36% (7) vascular, el 2,88% (6) d’extremitats, l’1,92% (4) de columna, el 0,96% (2) de coll i el 0,5% (1) intervencionista.

Durant la visita, Carmen Santos, directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha manifestat: «Treballam per apropar la sanitat als pacients i evitar, en la mesura possible, el seu trasllat, i això és una gran notícia. Els professionals, a més, tindran més possibilitats diagnòstiques amb aquesta tecnologia d’última generació».

Antonio Sanz, director de l’Hospital de Formentera, ha recalcat que la rapidesa amb què s’ha realitzat l’obra i la recepció i posada en marxa de l’aparell ha permès, no només complir els terminis, sinó avançar-se a aquests.

Per la seva part, Paco Cuesta, cap del Servei de Radiologia, ha manifestat: «És important que l’optimització del TAC sigui gradual, començarem amb els tacs programats que no necessitin contrast endovenós, i progressivament s’aniran realitzant els tacs programats amb contrast i els urgents. Mitjançant l’administració de contrast podem delimitar i diferenciar estructures vasculars (vasos sanguinis) i lesions d’òrgans que de cap altra manera no es podrien visualitzar, però en l’administració de contrast endovenós hi ha probabilitats d’efectes adversos. Per això i per garantir la seguretat dels pacients hem dissenyat una posada en marxa gradual que permetrà anar assumint la totalitat de la patologia a mitjà termini».

El president del Consell, Jaume Ferrer, durant la presentació del servei de TAC de Formentera

Jaume Ferrer recorda que el 70% dels pacients de Formentera encara
no poden utilitzar el TAC

El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha acompanyat aquest matí a la
consellera de Salut del Govern de les Illes Balears, Patricia Gómez, a la visita realitzada a
les noves instal·lacions de Radiologia de l’Hospital de Formentera on s’ha muntat el
tomògraf d’última generació. Jaume Ferrer ha agraït «al Govern de les Illes Balears i a la
Conselleria de Salut en particular l’esforç que estan realitzant perquè persones que estan
passant per moments difícils i els seus familiars puguin seguir el tractament a l’illa, raó per
la qual existia la demanda tan important de comptar amb un TAC a Formentera».
Tot i l’agraïment, Ferrer ha puntualitzat que «encara no és moment de mostrar satisfacció
plena perquè avui dia es realitzen les sessions programades que no necessiten
contrast, i això deixa fora encara el 70% d’usuaris de Formentera que se’n podrien
beneficiar, que són els que necessiten contrast. Hem de continuar fent feina perquè ells
també es puguin beneficiar d’aquesta instal·lació com més aviat millor».

Publicidad