La formació política Gent per Formentera ha avançat en una nota de premsa que portarà al proper plenari del Consell una proposta que contempli canvis legislatius, formació i mitjans per combatre la violència envers les dones a la menor de les Pitiüses com contempla el Pla d’igualtat de Formentera que actualment es troba en fase avançada de redacció.
Segons explica GxF, la recent sentència del cas conegut com «la Manada», ha portat al centre del debat social la violència estructural contra les dones i després de la condemna i el rebuig i de les mobilitzacions al carrer, «ara és el temps de les propostes», afirmen.
Gent per Formentera exposa que les dones, que són la meitat de la població mundial, pateixen violència pel fet de ser dones, en totes les seves formes, i que aquesta fou una de les reivindicacions incloses a l’argumentari de la convocatòria de vaga del 8 de març. També, segons la formació política, Balears és la Comunitat de l’Estat espanyol que presenta el major rati de víctimes de violència de gènere: quasi 10 dones de cada 1000 al 2017. Els jutjats Balears de violència sobre les dones denunciaven recentment la seva saturació i el risc per a les víctimes.
Gent per Formentera, segons expliquen en el comunicat, vol defugir el debat jurídic i tècnic de la diferència entre abús sexual amb prevaliment i agresió sexual amb intimidació i afegeixen que el codi penal segueix definint la violació en funció de la força física, l’amenaça de la força, la coacció o la incapacitat de defensar-se. «Aquest és un enfocament que fomenta la idea que recau sobre les dones la responsabilitat de protegir-se de la violació, el que coneixem com a re-victimació», afirmen.
Gent per Formentera exigirà a la seva proposta que l’estat Espanyol adeqüi la seva legislació al pacte d’Istanbul que ratificà el 2014, el marc legal de referència i més complet per combatre la violència contra les dones i que obliga als països a penalitzar tot acte de caràcter sexual realitzat sense consentiment. «En el consentiment està la clau, la tristament famosa proclama del NO és NO, ara s’ha vist ampliada a i si no és SI també és NO. Si no hi ha consentiment, hi ha violència», apuntes des de GxF.
A més dels canvis legals, que és una passa necessària, desde GxF afirmen que s’han d’implementar programes d’educació efectivo-sexual basats en el respecte, la igualtat i la llibertat i establir programes de formació per als professionals que han de prevenir, atendre i garantir l’accés de les dones víctimes de la violència a la justícia. Segons GxF, aquesta formació ha d’incloure a tots els estaments de la justícia i expliquen que «la separació de poders ha de ser defensada com a garant de la qualitat democràtica, però el poder judicial està sotmès a la crítica social com l’executiu i el legislatiu».