Aquest matí s’ha portat a terme al cinema municipal de Sant Francesc la clausura de la sisena edició de la Formentera Fotogràfica, una cita que ha tornat a comptar un any més amb els millors professionals d’aquest camp al territori nacional i en alguns casos també internacional. En aquesta ocasió, la trobada ha comptat amb la presència de dos Premis Nacionals de Fotografia, Alberto García Alix i Isabel Muñoz a més de fotògrafs de reconegut prestigi i amb un extens currículum com Eduardo Momeñe, el fotoperiodista Ricard García Vilanova o el mateix Francesc Fàbregas que aquest any ha estat també un dels ponents de la trobada. Han completat el cartell Toni Amengual i Ainhoa Valle, Bego Antón, Antoni Cladera, Javier Corso, Ferran Forné, Víctor Lax i Daniel López.
El Premi Nacional de Fotografia 1999, Alberto García Alix, va presentar diumenge als assistents el seu darrer projecte en vídeo, De donde no se vuelve. Mitjançant aquest treball audiovisual l’autor va abordar d’una manera molt íntima i amb una visió molt personal el seu passat, el seu cercle d’amistats, la seva relació amb les drogues i sobretot la seva visió fotogràfica d’una època que marcaria la seva pròpia mirada fotogràfica.
Per la seva banda, la fotògrafa i Premi Nacional de Fotografia 2016 Isabel Muñoz, ha ofert al públic una master class titulada Orígenes que ha servit per fer un repàs de la seva trajectòria com a professional en el món de la fotografia. Muñoz ha mostrat alguns dels seus treballs on l’autora destaca l’interès que sent per la bellesa del cos humà o altres treballs més recents que tenen als plàstics i a la mar com a protagonistes.
És digne de destacar també la classe magistral que va oferir dilluns Ricard García Vilanova. Aquest fotoperiodista que acaba d’arribar de Síria va explicar als assistents la situació actual del fotoperiodisme i les dificultats amb què es troben aquests professionals a l’hora de fer la seva feina a les zones de conflicte i el paper que tenen els mitjans en aquests conflictes. En concret, mitjançant fotografies i treballs audiovisuals García Vilanova va mostrar als assistents amb exemples gràfics i vídeos el que suposa desenvolupar la seva feina a la primera línia d’una guerra.
Eduardo Momeñe va parlar d’estètica fotogràfica i va donar pautes per desenvolupar la professió i crear el relat fotogràfic.
L’artífex de la Formentera Fotogràfica, Francesc Fàbregas, que aquest any també s’ha posat al davant del públic per explicar la relació entre la fotografia i la música ha valorat de molt positiva aquesta edició d’enguany. Francesc Fàbregas ha explicat que han aconseguit els objectius establerts pel que fa a nombre de places i que els participants han gaudit molt d’aquesta nova edició. «Ens sentim contents perquè vàrem establir unes 80 places i les hem cobert i perquè hem aconseguit també que el festival sigui molt divers i que pugui congregar diferents especialitats. De fet, aquesta és una de les coses que em sent més satisfet perquè hem aconseguit la diversitat de ponents, la barreja entre els mestres de la fotografia i la gent jove i pens que aquesta serà la línia a seguir a partir d’ara», ha explicat Fàbregas.
En definitiva, un any més, la Formentera Fotogràfica ha complert les expectatives dels assistents i durant quatre dies l’intercanvi d’experiències, sensacions i emocions han fet gaudir als participants en una nova aventura que ja s’ha consolidat, que no creix per voluntat pròpia, però que cada any segueix mantenint el nivell de qualitat.