El Govern autoritza una subvenció directa per exhumar la fossa del cementiri de Sant Ferran

El Govern aporta 16.780 euros i el Consell Insular, 4.000. El procés es durà a terme la segona quinzena de novembre. Segons estudis històrics, a la fossa probablement s’hi troben restes humanes de cinc formenterers assassinats durant la Guerra Civil

883
Cementerio Sant Ferran
Publicidad
Compartir

El Consell de Govern ha acordat atorgar a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports l’autorització prèvia per concedir una subvenció directa a l’entitat Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, amb l’objectiu de dur a terme el projecte d’obertura i exhumació de la fossa del cementeri parroquial de Sant Ferran (Formentera), durant el període comprès entre el 15 de novembre i el 31 de desembre i per un import de 16.780,00 €. L’obertura i l’exhumació de la fossa es farà en el transcurs de la segona quinzena de novembre de 2017.

Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera és l’única entitat d’aquestes dues illes amb experiència contrastada en la investigació i recerca de fosses de persones desaparegudes.

L’import total d’execució del projecte és de 20.777,00 €; la part restant, l’assumeix el Consell Insular de Formentera.

Publicidad

El passat 26 d’abril de 2017, la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses, adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, va acordar, en el marc del Pla d’Exhumacions de Fosses de Desapareguts del 2017, exhumar la fossa de Sant Ferran, a petició del Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, associació que és vocal de la Comissió.

Segons estudis històrics, a la fossa probablement s’hi troben restes humanes de cinc formenterers assassinats durant la Guerra Civil.

La fossa està identificada en el Mapa de Fosses de la repressió franquista a les illes Pitiüses, elaborat per l’associació Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera, i completat amb un informe sobre la possible localització, contingut i intervenció de l’indret.

D’ençà de l’entrada en vigor de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, que va aprovar el Parlament per unanimitat de tots els partits polítics, la fossa de Sant Ferran serà la tercera que exhuma el Govern de les Illes Balears, després de la primera fase de l’exhumació de la de Porreres —novembre de 2016— i de l’inici de l’exhumació de la de Montuïri, aquest passat dilluns 25 de setembre. Si es compta la de Sant Joan, exhumada el 2014, abans de l’aprovació de la Llei, l’exhumació d’aquesta fossa serà la quarta que es duu a terme a les Illes Balears.

La intervenció arqueològica té com a objectiu executar els treballs de recerca a fosses amb restes humanes corresponents a víctimes dels fets de guerra i de represàlies polítiques en el període 1936-1939, mitjançant la investigació, l’exhumació i la identificació de les persones desaparegudes en el període de la Guerra Civil o la repressió franquista.

Publicidad