«La vida sense música és més trista», Entrevista a Sweet Lure

2515
Els components de Sweet Lure a Sant Francesc
Publicidad

En Miquel Tur Torres té actualment setze anys i ja en fa vuit que estudia al Conservatori de Música i na Júlia Benevelli Masdeu, de vint anys, ha acabat el Grau Professional de Piano també al Conservatori i aquest any anirà a Barcelona a estudiar un Curs Superior de Piano. En Miquel i na Júlia són els dos integrants d’una nova formació musical que acaba de sortir a Formentera. Es tracta de Sweet Lure, que en català es podria traduir com ‘dolç encant’, un duet que aposta fort per la música internacional amb versions de les grans bandes de rock.

Júlia Benevelli i Miquel Tur formen l’agrupació musical Sweet Lure

-Sweet Lure és una nova formació musical que acaba de sortir en aquesta illa. Com la podríeu definir?
Miquel Tur: És una formació senzilla, de guitarra i veu, fem rock acústic, i el que volem fer és donar un aire diferent a les cançons que fem. És el rock acústic de sempre perquè tocam les cançons de sempre, però les volem fer d’una manera que tenguin un altre aire i que agradin al públic.

– D’on surt el nom del grup i quin significat té per vosaltres?
Miquel Tur: Al principi, quan assajàvem vàrem pensar amb un nom per al grup i vàrem estar buscant noms relacionals amb la música. La idea era un nom en anglès perquè tocam temes en anglès. En un principi teníem la paraula sweet que combinava bé i vàrem trobar després lure, que és ‘encant’, i tot plegat tenia sentit.

Publicidad
Miquel toca la guitarra i Júlia posa la veu al grup

– En Miquel a la guitarra i na Júlia a la veu, o veu i instruments tots dos?
Júlia Benevelli: Si, és exactament això, Miquel a la guitarra i jo a la veu, tot i que en Miquel també fa alguna aportació a la veu.
Miquel Tur: Sí, jo faigs els cors (rialles).

– Quina és la vostra vinculació amb el món de la música i com neix la idea de crear aquest duet musical?
Júlia Benevelli: A mi sempre m’ha agradat molt cantar i durant molt temps he tengut aquesta idea de tenir un grup per cantar i passar-m’ho bé, perquè al final quan cant m’ho pas molt bé, llavors com que els dos cantam a la Coral Polifònica de Formentera, un dia en Miquel em va proposar fer un duo i vàrem començar gravant un parell de vídeos de versions per a youtube i aquí estam.
Miquel Tur: Sí, realment la nostra passió per la música neix al Conservatori, perquè és allà on t’introdueixes al món de la música i això ja et dona peu a anar després pel nostre compte obrint-nos nous camps, nous estils, a fer música moderna.

– Quines novetats musicals ofereix aquest grup?
Miquel Tur: Bé, el que crida més l’atenció al públic és el repertori que utilitzam. Tocam temes de formacions dels anys seixanta, setanta i vuitanta. La gent de la nostra edat no escolta aquesta música i la gent adulta que ens veu els sorprèn que toquem la música que ells escoltaven quan eren joves, i per això crec que a la gent li agrada la nostra música.
Júlia Benevelli: És clar, aquesta és una cosa que xoca perquè ens veuen molt joves, de 16 i 20 anys, i estam tocant cançons de Simon and Garfunkel ,The Rolling Stones, The Beatles, que són grups molt antics i la gent ens veu i els xoca que coneguem aquestes cançons.

Júlia i Miquel integren la jove formació nascuda a Formentera

– Per què us heu decidit per fer versions d’aquests grups?
Júlia Benevelli: Perquè m’agraden molt, em sembla que la música d’aquesta època és excel·lent.
Miquel Tur: Sí, la música d’aquella època és la millor música moderna que s’ha fet mai.

– Júlia, ara mateix estàs estudiant la carrera de Psicologia i també interpretació de piano al Conservatori Liceu. Cal la psicologia per entendre la música?
Júlia Benevelli: (rialles) A veure, tant com necessària per entendre la música, no, però que es pot utilitzar la música per a moltes coses, és clar que sí, perquè cada música t’inspira una cosa i això s’ha d’entendre i s’ha d’utilitzar.

Sweet Lure

– Miquel, tu formaves part també d’una altra formació musical jove, Lemon, i ets fill d’un dels integrants d’Spioks, un grup que enguany ha tornat a pujar als escenaris… portes la música a les venes?
Miquel Tur: Port la música a les venes i és una cosa que em ve de família sobretot perquè la meva família són músics i jo des de petit ja tenia la música a casa. Després vàrem formar el grup Lemon que va funcionar durant un temps però vàrem deixar d’existir i ara he creat aquest duet amb na Júlia que també és diferent del que feia, però també m’agrada.

– Quines són les vostres influències musicals i com influeixen en la vostra música?
Júlia Benevelli: La meva influència musical més important és el metal, sóc escoltadora de metal des de fa molts d’anys, tot i que no tocam metal (rialles). D’altra banda tenc una veu que no és apropiada per cantar metal i és un motiu pel qual m’agrada molt tocar rock, perquè el rock el puc cantar i a més m’agrada molt cantar-lo. També el fet d’estar al Conservatori i d’haver escoltat tanta música clàssica i tantes coses diferents dins la mateixa música clàssica ens ha permès introduir canvis a les cançons, tocs nostres que agradin i que ens agradin a nosaltres.
Miquel Tur: Jo abans escoltava poca música però d’ençà que estic amb aquest duo escolt el doble o el triple de música, ara mateix la meva influència és qualsevol cançó que toquem. De qualsevol cançó puc aprendre alguna cosa i puc agafar una idea que puc usar amb un altre tema. Per tant, no és un guitarrista en especial sinó que és una mescla de tots i llavors vas fent el teu propi estil.

– He vist covers de cançons d’Aerosmith en anglès, com el tema Dream On, o Kiss from a Rose de Seal… Us heu plantejat fer algun tema propi?
Miquel Tur: Sí, ens ho hem plantejat algun dia.
Júlia Benevelli: Sí, a mi també m’agradaria, algun tema en anglès.

– Fins ara ja heu fet diferents actuacions musicals a Formentera, com són els vostres concerts?
Miquel Tur: Nosaltres fem concerts més tranquils, tocam a restaurants, fem un tipus de música que no és ambiental ni de concert, és una mescla. Es tracta que la gent t’escolti mentre estàs sopant, no sopar i tenir la música de fons sinó que la gent estigui pendent de nosaltres perquè feim música tranquil·la, encara que de vegades fem versions de temes molt animats. Però en general és una música més tranquil·la, més pausada i sempre he dit que els nostres concerts són per seure, prendre alguna cosa i gaudir de la música.

Sweet Lure

– Vosaltres obrireu el programa de festes d’enguany de Santa Maria, com serà aquest concert?
Miquel Tur: Sí, l’hem intentat plantejar d’una manera diferent perquè no és el mateix tocar a un escenari d’una plaça que a un restaurant on la gent està menjant. Per tant, hem fet algun tema nou i el que volem és donar un altre aire a allò que nosaltres havíem estat fent fins ara. Volem tenir versatilitat per poder adaptar-nos al lloc i al moment. En el cas de Santa Maria, farem el mateix repertori de cançons però les tocarem de manera diferent, una mica més animades.

– Quin és el vostre públic actual i a quin públic voleu arribar?
Miquel Tur: El nostre públic és tothom que li agrada la música que feim. Qualsevol que passi i li agradi el que feim, aquest és el nostre públic. Nosaltres feim música per a la gent i qui ens vulgui escoltar es converteix en el nostre públic. I volem que la nostra música agradi al major nombre de gent possible.

Sweet Lure

– Supòs que no és fàcil viure de la música… Us agradaria dedicar-vos a aquest món de manera professional?
Miquel Tur i Júlia Benevelli: Sí! (rialles)
Júlia Benevelli: És un sí molt contundent.
Miquel Tur: Tenim alternatives per si això no funciona però ara mateix el pla A és la música. Crec que la vida sense música és més trista. La música t’ajuda en qualsevol moment i si estàs trist, t’alegra.
Júlia Benevelli: Jo no podria viure-la sense música. Al final és una manera més d’expressar-se i per a mi és molt important perquè és la meva manera principal d’expressar-me.

– Quins són els vostres objectius?
Miquel Tur: Ara mateix aprendre molt i intentar que a la gent li agradi la música que feim. Hem d’anar a poc a poc, no ens podem convertir ara amb uns Beatles, hem d’anar pas a pas i nota per nota.
Júlia Benevelli: Per a mi també un dels objectius principals és aprendre, aprendre tècnica, coneixements musicals, poder tocar més.

Molta sort i llarga vida damunt els escenaris! Voleu afegir alguna cosa més?
Miquel Tur: Sí, convidar a la gent a venir avui dissabte al concert de Santa Maria, que a més hi haurà Bluesmàfia i es Saligardos, i Projecte Mut. M’agradaria donar les gràcies a la Comissió de Festes de Santa Maria per tornar-hi a ser un any més i estam molt contents de participar-hi.

Publicidad