No hi ha data per la posada en funcionament de l’edifici d’aparcaments de La Savina

L'edifici d'aparcament de La Savina no té data per iniciar la seva activitat a causa d'una irregularitat estructural. El President d'Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella, espera poder cercar una solució mitjançant un acord de bona voluntat entre les cinc parts implicades; APB, Consell Insular, Solvagaray, La Savina Urbana i les empreses de vehicles de lloguer. La darrera opció seria caducar la concessió i tornar a fer un nou concurs públic per a la construcció de l'edifici

804
Edifici aparcament d'APB a La Savina
Publicidad

La situació que viu l’edifici d’aparcaments de l’Autoritat Portuària de Balears de La Savina és una de les més surrealistes que han succeït a Formentera. Un edifici que es troba finalitzat i que ha d’acollir els vehicles de les empreses rent-a-car, però que no es pot recepcionar «per una irregularitat» i les empreses han de seguir ocupant els llocs d’aparcaments del carrer.

Moment de la renuió entre APB i les empreses de lloguer de vehicles de Formentera

Per aquest motiu, avui el President d’APB, Joan Gual de Torrella, ha mantingut una reunió amb els empresaris de lloguer de vehicles, encapçalats per Ramon Reus, President de l’Associació d’Empreses de Vehicles de Lloguer a Balears (AEVAB), on s’ha posat a sobre la taula els inconvenients pels quals APB no pot recepcionar aquest immoble. «L’edifici té unes deficiències tècniques que no s’ajusten a plec del concurs públic que es va licitar», ha declarat Gual de Torrella a la sortida de la reunió. Fa referència a una diferència estructural de la part subterrània de l’edifici, encara que el president portuari no ha concretat les mides, l’empresa constructora (Solvagaray) assegura que són 12 cm menys en l’alçada del subterrani i no 60 cm com es va dir en un principi.

Subterrani de l’edifici d’aparcaments de La Savina

Segons, ha explicat Gual de Torrella «la situació de l’edifici es troba paralitzada per un conflicte de caràcter jurídic, a causa que l’altra empresa licitadora, La Savina Urbana, considera que s’han alterat les regles de la concurrència al fer una obra d’estructura diferent que estava al projecte, i per tant, podria haver set guanyadora final». «Cap estudi jurídic ens dóna clar que puguem atorgar-ho, per tant, aquí no hi ha capacitat de lliure interpretació. Això no és una empresa privada, estem parlant d’una obra pública i en cap moment ni el Consell d’Administració, ni jo en el seu nom, puc firmar arbitràriament una opció que interpreti favorable a una de les parts», ha puntualitzat el President d’APB.

Publicidad
Edifici d’aparcaments d’APB de La Savina

Les possibilitats que es presenten ara a Autoritat Portuària són caducar la concessió per aquest incompliment, el que implicaria repetir el concurs públic i «una tramitació jurídica que es podria allargar més d’un any». Encara que la principal opció que pretén APB és arribar a una «acord de bona voluntat entre totes les parts implicades; APB, Solvagaray, La Savina Urbana, Consell Insular i les empreses de lloguer de vehicles, de manera que l’any que ve els vehicles estiguin on han d’estar que és dintre l’edifici», ha declarat Joan Gual. Ha explicat, a més, que es treballarà per seguir aquesta via d’aproximació de generositat, ja que el pròxim any Autoritat Portuària iniciarà una obra d’embelliment de tota la façana marítima de La Savina i la principal intenció és regular les places d’aparcament.

Joan Gual de Torrella, President d’APB, i Ramon Reus, President d’AEVAB

Per la seva part, Ramon Reus, President d’AEVAB, ha explicat que esperen desencallar la situació aviat perquè s’està donant una «imatge terrible a Formentera». Des del sector dels vehicles de lloguer demanen un acord entre les dues empreses licitadores perquè entenen què és allí on erradica el principal problema per la posada en funcionament de l’edifici d’aparcaments. «S’ha de desbloquejar aquesta situació al més aviat possible, entenem que Autoritat Portuària no hi posaria cap inconvenient i el Consell de Formentera tampoc, i ara són les dues empreses constructores les que han de posar de la seva part per tal de solucionar-ho. Formentera no es mereix això que està passant», ha comentat Reus.

Oficines als baixos de l’edifici d’APB a La Savina

Una declaració d’intencions en tota regla que, de moment, no té solució i el problema per recepcionar l’edifici es podria allargar, fins i tot, en més d’un any. La realitat ara mateix és que l’edifici està tancat i inoperatiu i no se sap quan podrà entrar en funcionament.

 

 

Problemes històrics en la construcció

La licitació de les obres de l’edifici d’aparcaments de La Savina es va licitar l’any 2010 amb uns paràmetres urbanístics. Dues empreses s’hi varen presentar; Solvagaray i La Savina Urbana. Finalment, el projecte es va adjudicar a Solvagaray (del grup d’empreses de Nicolás Mayol) que va obtenir la concessió en 2011. Però el projecte que es va presentar no complia amb la volumetria correcte per adaptar-se al Pla Especial de la Savina, ja que, en principi, l’edifici superava l’altura autoritzada en aquesta normativa. Davant aquesta circumstància, ell Consell Insular va denegar la llicència d’obres. Es va haver de fer una modificació del projecte, que va ser aprovada per la APB, i consistia a eliminar una altura de l’edificació i ampliar la superfície de planta en uns 800 metres quadrats. L’altra empresa licitadora, però, va presentar un recurs contenciós on demanava una nova liticació, ja que el projecte inicial havia tingut una modificació. Finalment, amb tots els problemes administratius i judicials que s’han presentat, han passat els anys i l’execució de l’obra ha seguit sent per Solvagaray que havia de tenir finalitzades les obres de l’edifici per finals del mes de maig de 2016. Va estar acabat totalment en març de 2017, però APB no el pot recepcionar per una irregularitat en les mides estrcuturals. L’objectiu d’aquesta infraestructura és alliberar l’espai de llocs d’aparcament que actualment ocupen les empreses de lloguer de vehicles al carrer, i ubicar-les totes dins el nou edifici. D’aquesta manera l’espai que quedi lliure al Port passarà a ser zona blava.

Publicidad