Ibanat dóna per extingit l’incendi des Cap de Barbaria tres dies després del seu inici

Ibanat dóna per extingit l'incendi avui, dissabte 8 de juliol, a les 13:10h. La zona afectada és de 10,2 hectàrees de massa forestal. Ara tot queda pendent de les investigacions de la Guàrdia Civil per saber quina ha set la causa d'aquest segon incendi as Cap de Barbaria en un mes i mig

931
Publicidad
Compartir

IBANAT ha donat per extingit a les 13:10h l’incendi que es va originar dia 5 de juliol al camí de l’abocador des Cap de Barbaria i que ha arrasat 10,2 hectàrees de massa forestal. És el segon incendi en menys de dos mesos en la mateixa zona. Recordem que l’anterior incendi es va produir el 20 de maig i es varen calcinar 14 hectàrees de bosc. Durant els dies posteriors a l’incendi han seguit les tasques d’extinció per refrescar el terreny durant dia i nit.

Bosc cremat

L’inici del foc es va originar el dimecres, 5 de juliol, passades de les 16h en la tarda. L’incendi que es va declarar de nivell 1 va començar molt a prop d’on es va produir l’incendi del mes de maig. Concretament, es va originar al costat de la carretera de l’abocador, tot i que encara es desconeixen les causes. Un vesí que passava per la zona va donar l’avís a les 16:26h.

Els agents forestals supervisen la superfície cremada

Al lloc s’hi va desplaçar tot el cos de bombers de Formentera amb dues autobombes, els voluntaris de Protecció Civil, Policia Local i Guàrdia Civil. Ràpidament s’hi han sumat els mitjans aeris amb 5 avions (1 de coordinació, 1 canadair, 2 de càrrega a terra i 1 avió amfibi), 3 helicòpters, 1 autobomba, 17 brigadistes, 2 AMA i 2 tècnics IBANAT. En total 45 persones que varen treballar de valent per intentar tenir el foc controlat com més aviat millor. També hi varen participar diversos camions d’empreses de Formentera que varen estar subministrant aigua en tot moment.

Publicidad
Mitjans desplaçats al lloc de l’incendi

Segons va declarar Félix Sanjuan, tècnic d’IBANAT que va fer les tasques de Director d’Extinció, el foc es va donar per estabilitzat a les 20:30h i controlat a les 23:30h declarant-lo nivell 0. El vent de 35-40 Km per hora de gregal i la humitat del 69% va dificultar el control de l’incendi. També s’hi va sumar la Unitat Militar d’Emergències (UME) amb 3 autobombes, que ja estan fixes a Eivissa des d’aquest estiu, i 20 efectius, provinents de Bétera, València. Varen quedar tota la nit refrescant la zona juntament amb 2 brigades d’IBANAT, fins el dia següent.

El tècnic d’IBANAT va explicar que es dóna un foc per estabilitzat quan es preveu que no s’estendrà per la zona, controlat és quan s’ha tancat el foc i no pot seguir el seu pas, i extingit quan ja hi ha tota la seguretat que està tot el perímetre apagat.

A causa del foc es varen haver de desallotjar unes 30 persones de les 7 cases que es trobaven a prop de l’incendi, 2 d’elles varen estar en perill però la ràpida actuació dels efectius d’emergències varen evitar que les flames afectessin l’estructura dels immobles. Varen confirmar que cap persona va ser ferida, i al dia següent del’incendi varen poder regressar a les seves cases.

La carretera en direcció a l’abocador va quedar tallada des del primer moment. Encara no han confirmat quan podran tornar a les seves cases les persones desallotjades.

Fins a la zona s’hi varen desplaçar Jaume Ferrer, president del Consell, Daisee Aguilera, consellera de Medi Ambient i Bartomeu Escandell, conseller de presidència i territori del Consell Insular per seguir l’evolució de l’incendi.

L’àrea cremada en el segon incendi ha superat les 10 hectàrees

Bartomeu Escandell, va lamentar aquest segon incendi «de magnituds importants» a Formentera en aquest estiu, encara que va agrair la ràpida intervenció dels efectius d’emergències. «Aquest foc ha començat de forma més virulenta que l’incendi del mes de maig, el ràpid desplegament dels serveis d’emergències han permès fixar el perímetre molt abans», va explicar Bartomeu Escandell. Pel conseller la preocupació «és total» per ser la segona vegada que hi ha un incendi en aquesta mateixa zona forestal propera a Cala Saona i va fer una crida al «comportament cívic que ajuda que no passin aquestes desgràcies», fent especial èmfasi en la importància de no tirar llosques a terra.
La Guàrdia Civil investiga l’origen de l’incendi
Ara tot queda pendent de les investigacions de la Guàrdia Civil SEPRONA que estan investigant quines han set les causes de l’incendi originat a uns 30 metres de la vorera de la carretera de l’abocador. Les flames varen seguir a prop de la carretera, sense arribar a l’altre costat, fins a més de 200 metres i cap a dintre el bosc, que era ple de massa forestal seca.

Publicidad