Ahir, diumenge 2 de juliol, va entrar en funcionament el servei de control de fondeig i vigilància sobre posidònia que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern ha reforçat i ampliat, enguany, per a totes les Illes, i que finalitzarà dia 30 de setembre.
Així, el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera comptarà amb sis embarcacions, incrementant la superfície de vigilància i el nombre d’efectius respecte de l’any passat, ja que s’hi inclouen els Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de cala Saona per l’oest i els des Caló per l’est passant de dos a sis barques.
A Mallorca treballen tres embarcacions: una d’elles cobreix des Trenc fins al cap de ses Salines, una segona vigila la part sud de la badia d’Alcúdia fins al cap des Freu i la tercera fa feina entre la badia de Pollença i la part nord de la badia d’Alcúdia. Mentrestant, Menorca compta amb una embarcació. En total, deu embarcacions per a la vigilància de la posidònia a Balears, que s’afegeixen a les sis de gestió del fondeig amb boies, que vigilaran més de 68.000 ha marines.
Els serveis que s’executaran dins la mar se centraran principalment en l’assistència al fondeig per a embarcacions de grans eslores a zones arenoses, principalment a embarcacions d’entre 15 i 110 m, per evitar qualsevol afecció sobre la posidònia. A més, es proporcionarà informació sobre la planta, motiu pel qual s’han elaborat fulletons informatius.
Els ocupants de les embarcacions també podran avisar els agents de l’autoritat, la Guàrdia Civil o els agents de Medi Ambient, en el cas que es produeixin irregularitats que puguin derivar de fondejos no permesos, vessaments de líquids o residus, entre d’altres, que poden malmetre els hàbitats i les espècies de l’ecosistema marí. També s’ocuparan d’informar sobre la resta de normatives específica relacionades amb la protecció del medi natural, com distàncies de seguretat a la costa, sorolls i festes no permeses.
Plus Inversiones y Servicios SL és l’empresa que proporciona el servei després d’haver guanyat el concurs obert que l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) va convocar i al qual es varen presentar un total de tres empreses, amb un pressupost de 300.000 euros.
La posidònia és una planta vital per a la mar Mediterrània, ja que és un refugi per a la fauna marina, purifica l’aigua, és creadora de sorra, actua com a embornal de CO2 i genera una veritable passió per als amants de la mar.