La Restauració de la Torre des Pi des Català queda finalista del Premi Europeu de Patrimoni Arquitectònic

Es tracta d'un projecte elaborat per l'arquitecte Marià Castelló i l'obra ha estat destacada pel Jurat del Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic com una de les sis obres finalistes que aspiren al premi que es desvetllarà a Barcelona el pròxim 15 de juny

1663
L'arquitecte Marià Castelló a la Torre des Pi des Català
Publicidad
Compartir

El projecte de restauració de la Torre des Pi des Català, de l’arquitecte formenterer Marià Castelló ha quedat entre les sis obres finalistes del Premi Europeu d’Intervenció en el

Vista principal de la Torre des pi des Català Foto: Marià Castelló

Patrimoni Arquitectònic. Es tracta d’un guardó inscrit dins el programa de la Biennal Internacional sobre Patrimoni Arquitectònic que organitzen el COAC (Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya), l’AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció del Patrimoni Arquitectònic) i la Generalitat de Catalunya.

Marià Castelló a l’entrada de la torre

La d’aquest any és la tercera edició i podien presentar-se obres dins el marc geogràfic d’Europa que haguessin estat finalitzades entre 2010 i 2016. Hi ha 4 categories però en el cas de la restauració de la Torre des Pi des Català ha estat triada pel Jurat com una de les 6 obres finalistes en la categoria d’Intervenció en el Patrimoni construït. En aquesta categoria hi han participat enguany 124 obresi el nivell ha estat molt alt per la diversitat d’obres i la seva localització, així com per abastar un àmbit temporal de 6 anys. «En la categoria en la qual hem participat hi havia 124 obres de tota Europa, que són moltes obres, no he tingut accés a totes elles però en conec d’algunes que són de molt alt nivell i això és una de les coses que fa que estiguem més contents d’estar seleccionats», va afirmar ahir Marià Castelló.

Publicidad
Marià Castelló

L’arquitecte va mostrar ahir la seva satisfacció per haver obtingut aquest reconeixement, ja que aquest projecte juntament amb la restauració del Fossar Vell de Sant Francesc, que va quedar finalista als Premis FAD 2017 en la categoria de Ciutat i Paisatge, són dos obres que recullen l’esforç i la perseverança de diversos anys de treball. «Quan ens van cridar des de l’organització dels premis no ens ho podíem creure perquè amb el mateix any, 2017, ja havíem quedat dins els quatre finalistes del Fossar Vell en la categoria de Ciutat i Paisatge i en un mateix any són coses que segurament no ho tornarem a veure mai més i estam molt contents», va explicar ahir Marià Castelló.

El projecte de restauració de la Torre des Pi des Català destaca per una mínima intervenció en la construcció patrimonial, ja que aprofita un forat ja existent a la torre per garantir la seva accessibilitat. «És un forat que van fer

Detall de l’interior de la torre Foto: Marià Castelló

els pescadors de l’almadrava a mitjans del segle XX i van utilitzar la torre com a lloc de magatzem i per passar-hi algunes nits. El forat no només va afectar el mur, de dos metres i mig de gruix sinó que també se’n va emportar els 60 centímetres que unien l’escala amb el rebost, a la cambra principal, i quan ens van demanar intervenir-hi vam poder fer-la practicable gràcies a aquest forat».

La cerimònia de lliurament del Premi tindrà lloc el dijous 15 de juny una les 18.00 h al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Serà en aquest moment que es desvetllaran les obres guanyadores de cada categoria.

Publicidad