Torna a revifar un petit punt de l’incendi de Cala Saona

El foc es va donar per extingit ahir dimarts a les 19.40. Des de dissabte, que es va provocar l'incendi, tant agents forestals d'IBANAT com bombers del Consell Insular ha estat refrescant la zona afectada per garantir cap revifada de les flames, ja que encara es mantenen alguns punts calents

851
Bosc cremat per l'incendi
Publicidad
Compartir

Tot i ja estar oficialment extingit, aquesta tarda ha tornat a revifar el foc i el fum a un punt de l’incendi de Cala Saona. Un veí de la zona ha vist que sortia fum d’una soca de pi ja cremada i com es tornaven a encendre els carbons i ha avisat als serveis d’emergències. Fins a la zona s’hi han desplaçat en pocs minuts un camió de bombers i també un pick up que han actuat per apagar aquest nou focus.

IBANAT va confirmar ahir dimarts 23 de maig a les 19.39 hores l’extinció total de l’incendi que es va originar a Cala Saona i que ha arrasat 14 hectàrees de pinar, però com hem vist avui, encara hi ha punts d’aquest bosc cremat que poden ser perillosos i que es podrien tornar a encendre.

Bomber refrescant zona afectada pel foc. De fons autobomba de l’IBANADurant els dies posteriors a dissabte 20 de maig, dia que va començar el foc, tant els agents forestals d’IBANAT amb una autobomba, com els bombers del Consell de Formentera amb un camió han hagut de continuar treballant a la zona per refrescar-la amb aigua contínuament i evitar, així, el rebrot de les flames.

Recordem que l’incendi de cala Saona es va iniciar en el dissabte 20 de maig sobre les 14h en el quadre elèctric d’una caseta de piscina en una casa, situada a la Venda d’es Cap de Barbaria. El fet que la casa no disposés de faixa protectora i el vent que bufava va provocar que el foc s’escampés per tota la zona boscosa de Punta Rasa-Cala Saona.

Publicidad
Agents de l’IBANAT apagant el foc

La zona afectada és plena de cases disseminades dintre el bosc i les persones que s’hi trobaven a dintre varen haver de ser evacuades. Igual que l’Hotel Cala Saona, que tot i les flames varen quedar a uns centenars de metres, es va desallotjar per motius de seguretat. En aquell moment s’hi trobaven a l’interior 40 persones, entre clients i personal, de les 178 que hi ha allotjades. També va ser necessari tallar la línia d’alta tensió que va a aquella zona.

Helicòpter de l’IBANAT amollant aigua sobre el foc

En les tasques d’extinció del foc hi participaren tota la flota de camions i agents de bombers de Formentera, 15 efectius de Protecció Civil i l’ambulància del 061.

La intensitat del foc i l’extensa superfície afectada, declarada de Nivell 1, va fer necessària la intervenció de mitjans aeris. Hi varen actuar els helicòpters de l’IBANAT: H04, H01, H05, H03 i 1avió (Blanc). Pel que fa a l’actuació terrestre, hi varen treballar 4 brigades (d’Eivissa i Mallorca) de l’IBANAT, 2 tècnics, 2 Agents de Medi Ambient i 1 Autobomba.

Agents forestals descarregant material antifoc

També s’hi han desplaçat agents del SEPRONA, i la Guàrdia Civil i la Policia Local han tallat les vies d’accés, i han controlat el perímetre de curiosos. També, algunes persones varen voler oferir la seva ajuda amb poals d’aigua i donant tot el podien per evitar que les flames s’expandissin.

L’incendi no es va donar per controlat fins diumenge 21 de maig, i ara ja s’ha donat per extingit 3 dies després. Ha set dels més grans enregistrats a Formentera, i ha set necessari posar en marxa el dispositiu de seguretat que ha set aplaudit per tothom. Les xarxes socials s’han omplit d’agraïments a les persones que varen treballar de valent durant el dia de l’incendi i els dies posteriors.

Des de Formentera Avui també volem donar les gràcies a totes aquelles persones que han participat en l’incendi per la rapidesa i l’efectivitat en què han actuat. Enhorabona a tots.

(Notícia relacionada)

IBANAT confirma que s’han cremat 14 hectàrees a Es Cap de Barbaria

Publicidad