Debat sobre la composició i realitat institucional del Consell de Fomentera

La Comissió parlamentària es desplaça a Formentera per debatre sobre la doble funcionalitat institucional del Consell-Ajuntament i com ha de ser la seva configuració

1041
Membres de la Comissió Parlamentària davant el Consell Insular de Formentera
Publicidad
Compartir

Avui s’ha celebrat a Formentera la Comissió Parlamentària per debatre sobre la composició del Consell Insular. Una configuració en el nombre de consellers que va canviar en les darreres eleccions del 2015, passant de 13 a 17. La llei electoral estableix que els municipis de més de 10.000 habitants trien 17 regidors, que en el cas de Formentera després es converteixen alhora en consellers. Aquesta circumstància es produeix perquè preval la seva condició primordial d’Ajuntament, i el fet de ser un únic municipi, el converteix directament en Consell Insular. Es tracta d’una situació peculiar que origina algunes disfuncions, com el fet que ara la petita de les Pitiüses tingui més consellers que els consells insulars de Menorca i d’Eivissa.

Ángel Navarro, Secretari del Consell Insular, fent la seva ponència

La ponència d’avui ha sorgit d’una proposta del grup parlamentari popular que va sol·licitar una ponència d’estudi per tractar la situació concreta de la institució formenterera. 13 diputats autonòmics i representants de la política local, han escoltat el Secretari del Consell Insular, Ángel Navarro, i el Catedràtic de Dret Administratiu de la UIB, Avel·lí Blasco, que han aportat diverses informacions sobre les possibles iniciatives legislatives que s’haurien d’impulsar. L’objectiu final és encaixar la realitat del Consell Insular tenint en compte que assumeix les dues funcions d’Ajuntament i Consell, i per tant, ha de gestionar més competències. Segons Sílvia Tur, Diputada de GxF-PSOE, el debat d’avui «va molt més enllà que una qüestió estrictament numèrica, si no que és un debat que parla de fer una passa més del Consell perquè es pugui ajustar a la Llei de Consell Insulars del 2007, la Llei Electoral de Balears del 2009, i si és el cas també, una modificació de la LOREG (Llei Orgànica del Règim Electoral General)».

Debat de la Comissió Parlamentària

En aquest sentit, els dos ponents han deixat diferents vies obertes al debat. Per una banda, Avel·lí Blasco, ha apostat per una modificació de la Llei de Consells Insulars i la Llei Electoral de Balears, mentre que Navarro, planteja una modificació dels dos àmbits legislatius; l’autonòmic i l’estatal.

Publicidad

Jaume Ferrer, President del Consell Insular, ha mostrat la seva satisfacció per la celebració d’aquesta comissió parlamentària. Ha dit que després de les exposicions de Navarro i Blasco, queden «moltes qüestions sobre la taula i que ara han de ser els parlamentaris i el plenari del Consell els que han de trobar el màxim consens per arribar a una solució.» Ferrer, també ha explicat que no és una «qüestió comparativa de quin consell té més consellers, sinó que s’ha d’adaptar a la realitat institucional i al creixement de la població de l’illa». En la mateixa línia que la diputada per Formentera, el president del Consell ha explicat que «en el cas de Formentera tenim totes les competències de Consell i totes les competències municipals, mentre que cadascuna de les altres illes té un consell, amb els seus consellers, que gestiona les competències insulars, i els ajuntaments, amb els seus regidors, que gestionen les competències municipals. Aquí, a Formentera amb 17 consellers, hem de gestionar ambdues funcions.»

Un moment de la ponència de la Comissió Parlamentària

Els diputats parlamentaris han pogut conèixer quina és la situació real a Formentera. La Presidenta d’Assumptes Institucionals del Parlament, María José Camps, ha declarat «que han conegut escenaris diferents que no tenien prevists» i que la naturalesa jurídica singular que té el Consell els obligarà «a fer molta feina per definir la figura de la institució».

Altres membres de la Comissió parlamentària han aportat altres vies de consulta. És el cas de Jaume Font, diputat de PI, que ha proposat una consulta popular «per apropar a la ciutadania la realitat institucional de l’illa».

La propera passa a seguir serà debatre les conclusions dels especialistes; Ángel Navarro i Avel·lí Blasco, al Ple del Consell Insular entre tots els partits polítics locals, i posteriorment al Parlament de les Balears.

Publicidad