Les obres dels 14 Habitatges de Protecció Oficial que s’han construït a Sant Ferran ja han finalitzat. Així ho han confirmat avui el Conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el President del Consell Insular, Jaume Ferrer, en la visita que han fet al nou edifici de l’IBAVI. Es tracta d’un projecte que ha trigat 7 anys a ser una realitat.
Segons ha explicat Ferrer, la tècnica constructiva i l’ordenança municipal que té Formentera, que prohibeix fer obres en els nuclis urbans a l’estiu, «han provocat que encara hi hagi més demora». Tot i així, tant el Conseller com el President han dit que «avui és dia molt feliç», i que estan a «l’espera que hi puguin entrar les famílies a viure». En aquest sentit, Pons, ha informat que les claus dels apartaments es podrien lliurar entre «final del mes de juny i principis de juliol.»
De moment hi ha 214 famílies que s’han inscrit al Registre Públic de Demandants per un habitatge de lloguer de protecció oficial, però encara hi ha termini per presentar sol·licituds fins el dimarts, 4 d’abril. Els criteris de selecció aniran en funció de la renta que tingui la família, els fills o persones amb discapacitat. Seran els tècnics de l’IBAVI els que portaran a terme les puntuacions a l’hora de la selecció.
El preu del lloguer es fixarà segons els ingressos econòmics de cada situació familiar, de manera que «no tothom pagarà el mateix», i en tots els casos «cap família pagarà més d’un 30% dels seus ingressos». Segons Pons, aquelles persones que més necessitats tenen, «més punts tindran per poder accedir als habitatges de protecció oficial.»
Durant avui, dimecres 29 de març, de 16:30 a 17:30h, i el pròxim dilluns, 3 d’abril, de 12:30 a 14:30h -16:30 a 17:30h, es portarà a terme una jornada de portes obertes perquè tothom que ho desitgi pugui veure in situ els nous habitatges construïts a Sant Ferran.
Habitatges sostenibles amb el medi ambient i eficients energèticament
Els 14 Habitatges de Protecció Oficial tenen dues habitacions, un menjador, un bany i terrassa exterior. L’arquitecte del projecte, Carles Oliver, ha destacat que es tracta del primer edifici classe «A» plurifamiliar que es construeix a les Balears, i que, per tant, és «el referent en eficiència energètica d’habitatge col·lectiu a les illes». Tots els materials de l’obra han estat tastats i seleccionats per la millora ambiental.
La tècnica constructiva que s’ha seguit està basada en «tornar a fer les coses com feien els nostres avis mesclats amb els mecanismes que hi ha avui dia». En la fonamentació i les façanes s’ha fet servir calç, i en els sostres, posidònia seca. Les parets són mestres i no hi ha pilars. Segons ha indicat l’arquitecte, només s’ha fet servir un 1% del ciment portland d’una obra normal. A l’interior, amb un estil rústic, s’han usat fustes noves de gestió controlada. Les portes, són fustes reciclades que ha cedit la Fundació Deixalles per a la construcció de l’obra.
Aquesta promoció d’habitatges protegits ha rebut financiació del programa europeu «Life», que lluita contra el canvi climàtic. Carles Oliver, ha explicat que el nou edifici és un «experiment» per donar pautes a seguir a la nova llei de governança ambiental en l’edificació, que està elaborant la Unió Europea. Actualment existeixen normes que limiten el consum energètic dels edificis. Des d’Europa, el que es pretén amb la nova llei és limitar també les emissions de CO2 i la contaminació que es produeix durant les construccions.
Altres línies d’ajudes als lloguers específiques per Formentera
Durant la visita a la promoció de HPO de Sant Ferran, el Conseller de Territori, Marc Pons, ha avançat que «el Govern llençarà una línia d’ajudes al lloguer específiques per Formentera», que estarà dotada amb 35 mil euros. Aniran destinades a aquelles famílies que tinguin uns ingressos inferiors a 23 mil euros (tota la família) i que actualment paguin un lloguer mensual d’entre 600 i 900 euros. Pons ha anunciat que s’està treballant en el plec de condicions perquè estigui enllestit «a finals del 2017» i del qual s’hi podrien beneficiar una «quinzena» de famílies de l’illa. Segons el Conseller, aquestes línies d’ajuda van encaminades a «donar una passa endavant» en matèria d’accés a l’habitatge, i està subvencionat amb fons propis del Govern de les Balears. Les ajudes consistiran en una quantitat màxima d’entre 2.300 i 2.500 euros anuals a» fons perdut». Equivaldrà a uns 200 euros mensuals que les famílies podran destinar al seu lloguer.
Aquesta línia d’ajuda que impulsarà el Govern de les Balears, serà paral·lela a la que ja ofereix el Govern central, dirigida als lloguers inferiors a 600 euros. L’any passat només 2 famílies es varen beneficiar de l’ajuda estatal a l’illa. Segons Pons, no hi va haver més famílies «per què és difícil trobar un lloguer a 600 euros a les Pitiüses, i especialment a Formentera», ja que els preus superen la mitjana nacional. En aquest sentit, Marc Pons, ha lamentat que Govern Central no hagi fet cap «singularitat per les Illes» en la nova línia d’ajudes que impulsarà el Govern autonòmic.