Les platges de Formentera no han set sempre un lloc de reclam turístic i de massificació. Tot i l’agressió a la qual es veuen sotmeses durant els estius, han set un indret on, encara avui dia, guarden un gran tresor; la Posidònia oceànica. Una planta marina que habita al nostre fons marí en una gran extensió entre les Pitiüses. Constitueixen el 85% del territori del Parc Natural de Ses Salines. La seva tasca de filtració i oxigenació de l’aigua del mar permet tenir el privilegi d’unes aigües cristal·lines. Però no només és el color paradisíac i la fotografia pel record. El més important és que aquesta planta, exclusiva del nostre mar, afavoreix el manteniment de les poblacions de peixos i organismes marins. A més, influeix en la bona qualitat de l’aigua i el seu gran potencial per l’extracció de sal. De fet, la infraestructura Salinera de la qual disposa Formentera ha donat feina a moltes famílies de l’illa. Però, el seu entorn natural ha significat un lloc d’aturada per moltes aus aquàtiques migratòries, que troben a s’Estany Pudent, s’Estany des Peix i els seus voltants un hàbitat ple de vida i una gran font d’alimentació. El Parc Natural de Ses Salines comprèn una extensió entre el sud d’Eivissa i el nord de Formentera de 2.752,5ha terrestres i 14.028ha marines. Tota aquesta zona va ser declarada Reserva Natural per l’Estat en 1995 i reconvertida a Parc Natural en l’any 2001, passant a ser competència del Govern de les Balears. És una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les Illes Pitiüses (178 en total).
Amb tots aquests arguments, els educadors ambientals del Parc Natural com na Marta Tur Riera, posen en situació als assistents de les activitats que organitzen els caps de setmana tant a Eivissa com a Formentera. Una d’elles s’ha portat a terme avui; un avistament d’aus aquàtiques a les zones humides de la nostra illa. En total el Parc Natural de Ses Salines compta amb un cens d’unes 210 espècies d’ocells. La trobada ha set a la Plaça Illes Pitiüses, a La Savina, i hi han assistit una vintena de persones. L’educadora Marta Tur ha afirmat estar «molt contenta per l’assistència de participants», i ha afegit «que és difícil arribar a aquesta xifra a Formentera». El recorregut ha set pel camí des Brolls, als voltants de l’Estany Pudent. Un espai on hi ha una de les majors concentracions de Cabussoneres d’Europa.
Els participants han fet diverses aturades per contemplar els ocells amb prismàtics i monoculars. Han pogut veure exemplars de Xerraires, ànecs, Picaplatges, Cabussoneres i Flamencs. Aquests darrers, són provinents de Doñana, de Delta de l’Ebre, i de la Camarga francesa.
L’educadora ambiental explica als participants que «els flamencs a l’hivern es mouen en funció de l’alimentació. Hi ha moltes llacunes al Llevant espanyol i a Andalusia però hi ha anys que tenen molta d’aigua i altres que no, per tant els flamencs es reparteixen més cap a les nostres illes». A l’estiu es desplacen als seus llocs de naixement per reproduir-se. Els animals migratoris «tenen una impronta que els marca de per vida. Un pollet d’au és molt vulnerable i sobreviure el primer any de vida és molt difícil, per tant, si un animal salvatge ha sobreviscut a un espai, és on es dirigeix per tenir les seves cries».
Una de les coses que més ha cridat l’atenció dels participants al llarg de l’excursió no ha set l’espectacularitat que imposa el flamenc sinó el seu aliment, l’Artèmia salina. Un minúscul animal marí que viu en aigües que tenen gran densitat de sal i que ha arribat a l’illa en transport aeri, enganxat a les potes dels ocells migratoris. L’educadora els ha ensenyat en un pot de vidre la immensa població que existeix a les aigües estancades estanyols. Al llarg de les tres hores d’activitat els assistents han estat molt atents de les explicacions i han anat fent preguntes per satisfer la seva curiositat.
Josep Maria Ventura:
«M’agrada caminar, les aus i la natura. Visc a temporades a Formentera i sempre intento fer passejades. L’illa ofereix llocs espectaculars.»
Lola Navarro:
«Soc resident a Formentera i és la primera vegada que vinc. Me pareix una activitat meravellosa per el cap de setmana per conèixer una mica més ses Salines. Sempre paso amb el cotxe i no tenc temps a veure res. Avui puc contemplar les aus tranquila i m’agrada molt.»
Iban Yarza:
«Vinc d’Eivissa per participar de l’activitat. M’agrada la naturalesa i els animals. Mai havia vingut a Formentera i estic encantat amb les aus que s’hi poden veure.»
Eva Vidal:
«Dono suport aquest tipus d’activitats educatives. Ho estic passant molt bé i aprenent moltes coses. Passejar per Formentera sempre és molt agraït.»