Descoberta la primera necròpolis bizantina de Sant Francesc

La Necròpolis consta de quatre tombes funeràries reaprofitades amb cossos de persones adultes i també d'al·lots petits.

2931
Publicidad
Compartir

Dilluns passat es va descobrir a Formentera una necròpolis del segle VII, d’època bizantina, i que està integrada per quatre tombes funeràries. Es tracta de la primera troballa d’aquestes característiques que es descobreix en el nucli de Sant Francesc. El jaciment funerari va ser descobert a un terreny privat de la zona de Sa Tanca Vella, en el lloc on uns promotors tenen previst construir dos edificis adossats de titularitat privada. Tres arqueòlegs de l’empresa eivissenca Posidonia són els que s’estan fent càrrec actualment de les investigacions arqueològiques.

La necròpolis descoberta és un petit fossar format per tombes reaprofitades on hi ha més d’un enterrament a cada tomba. Segons explica la directora de seguiment del projecte arqueològic, Maria José Escandell, la troballa “consta de moment de quatre enterraments reaprofitats on hi ha més d’una inhumació a cada tomba”. Tot i que s’han descobert actualment quatre tombes, els arqueòlegs suposen que la necròpolis pot estar formada per un conjunt d’entre 10 i 12 tombes funeràries. “Es tracta de part d’una necròpolis que possiblement té continuïtat més amunt”, apunta Escandell.

Segons Maria José Escandell, la necròpolis descoberta aquesta setmana és la primera que es troba d’aquestes característiques al nucli de Sant Francesc. Fins ara els investigadors només tenien constància d’altres enterraments similars a la zona de can Gavinu.

Publicidad

L’equip d’arqueòlegs està actualment en la fase de documentació d’aquestes tombes, una fase que segons els investigadors es pot allargar diferents mesos.  Segons explica Maria José Escandell, el procés d’estudi de la troballa es centra ara en tasques de dibuix de la necròpolis i en l’elaboració de la planimetria. Després aquesta necròpolis haurà de ser estudiada per un equip d’antropòlegs.

La necròpolis descoberta consta de tombes amb diferents cossos de persones adultes i també d’al·lots petits. Juntament amb els ossos també hi ha enterrades gerres de ceràmica. “Es tracta d’enterraments múltiples, panteons familiars de classe camperola i on també s’hi troben ceràmiques enterrades amb les pertinències dels difunts”, afegeixen els arqueòlegs.

El grup d’arqueòlegs de l’empresa Posidonia, que s’ està fent càrrec de les excavacions, està integrat per la directora de seguiment arqueològic, Maria Jose Escandell, i per dos arqueòlegs més, Ricard Marlasca i Josep López Garí.

El fossar trobat a Sant Francesc respon a les característiques de les necròpolis bizantines de les Pitiüses i era el lloc escollit pels pobladors per enterrar als seus difunts. Segons expliquen els arqueòlegs, “en aquella època la gent vivia a cases aïllades i els seus habitants no utilitzaven un cementeri per enterrar els seus morts sino que ho feien durant segles a prop de ca seva i amb tombes conjuntes”. L’esperança de vida dels integrants d’aquestes comunitats no sobrepassava els 35 o 40 anys.

(Veure la galeria fotogràfica)

Descoberta necròpolis bizantina a Sant Francesc Xavier

Publicidad