Sa Unió de Formentera presenta al·legacions al projecte de regulació de s’Estany des Peix

Les al·legacions que ha presentat Sa Unió han estat consensuades amb els usuaris de s'Estany des Peix. Sa Unió lamenta que el projecte no preveu espais per a totes les embarcacions que a dia d’avui fondegen a aquest indret, ni alternatives per qui quedi fora

797
Vista de l'Estany des Peix / foto de archivo
Publicidad

El candidat a la Presidència del Consell Insular de Formentera per Sa Unió de Formentera,  Llorenç Córdoba Marí, així com altres integrants de la coalició, van presentar divendres al registre d’entrada del Consell de Formentera el seu escrit d’al·legacions al projecte de regulació de s’Estany des Peix que ha redactat l’equip de govern del Consell de Gent per Formentera, i del Govern balear del PSOE-PSIB i Més per Mallorca. Aquest projecte, segons Sa Unió, no ha tengut en compte les necessitats ni les opinions dels més de 350 usuaris que empren aquest indret per mantenir allà la seva embarcació d’esbarjo.

En total Sa Unió ha presentat vuit punts de modificació del projecte que van ser consensuats amb els propis usuaris a la reunió celebrada el passat dimecres davant més de 70 persones afectades.

Sense alternatives per la resta d’embarcacions

Publicidad

Encara que els aspectes tècnics que es posen en entredit a l’escrit redactat per la coalició formentera són molt variats, bona part d’ells mostren la preocupació dels actuals usuaris en el fet de què es projectin un total de 285 amarraments, una quantitat molt inferior a la d’embarcacions establertes allà, sense oferir cap tipus d’alternativa a les embarcacions que quedin fora, com rampes o una marina seca. A més el Consell de Formentera no s’ha molestat en actualitzar el cens d’embarcacions de s’Estany, ja que basen la justificació en un recompte que es realitzà l’any 2004.

Una altra vessant del projecte que preocupa als usuaris és l’econòmic. Sa Unió recorda que la sol·licitud d’ocupació presentada a Demarcació de Costes, depenent del Ministeri de Medi Ambient, inclou una memòria econòmica que preveu un manteniment de 112.000 euros anuals que hauran de fer front els usuaris, «però que no s’han establert els serveis mínims necessaris per al desenvolupament de l’activitat que es vol regular», és a dir que no es contempla la instal·lació de punts de recollida de residus, de magatzem, de recollida d’aigües negres, i de subministrament d’aigua o llum. La coalició, en consens amb els usuaris, també ha lamentat que el servei de marineria i trasllat serà «del tot insuficient» motiu pel qual demanen que «es recuperin els mollets per permetre l’atracament d’embarcacions auxiliars», una mesura què, a més de resultat molt util, dona resposta a l’informe del CEAB-CSIC, «per tal de recuperar un element que forma part de la història, l’us i l’encant d’aquest indret», segons han manifestat des de Sa Unió de Formentera. A més no es contempla cap bonificació per a jubilats ni pensionistes.

La resta d’al·legacions corresponen a la manca de participació dels usuaris i afectats en la redacció d’aquest projecte, el que segons Sa Unió «és un incompliment del PRUG què a l’article 117 apartat C diu que les administracions redactaran un projecte per a s’Estany des Peix amb consens amb els seus usuaris». A més, a més els plans de l’executiu no contemplen cap zona d’aparcament.

Consensuades amb més de 70 usuaris

Aquestes al·legacions són fruit de la trobada que el passat dimecres el candidat Llorenç Córdoba Marí va tenir amb més de 70 usuaris i afectats per la regulació de s’Estany des Peix i a on va quedar palès el malestar de tots ells per la manca d’infomació. «Molts d’ells lamentaven que el Consell hagi fet totes les gestions sense demanar res als usuaris i que les úniques informacions que han tingut han estat per la premsa», va resumir Córdoba Marí.

Publicidad